Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Östersund anmäls av förbundet – kan degraderas

Det blåser kraftigt kring Östersunds FK. Efter senaste tidens avslöjanden har Svenska Fotbollförbundet valt att anmäla klubben till disciplinnämnden samt representantskapsmötet.
Därmed riskerar klubben tvångsdegraderas, skriver Fotbollskanalen.

Det var för ett knappt år sedan som Östersunds FK:s dåvarande ordförande Daniel Kindberg anhölls misstänkt för bland annat grovt bokföringsbrott – detta efter att ha granskats under en längre tid.

Bland annat misstänks Daniel Kindberg ha flyttat pengar mellan Östersundshem och Östersunds FK genom andra parter såsom Peab och den så kallade "Sollefteåmannen".

Därtill har det framkommit flera fall av misstänkt ekonomisk dopning där klubben har erhållit fastigheter som sedan skrivits upp och sålts vidare för till synes orimliga summor.

Senast i raden var Uppdrag Granskning, som under tisdagen släppte sin serie i fyra delar – "Blåsningen i Östersund".

Om UG:s granskning var droppen avslöjar inte historien – men samma dag meddelar i alla fall Svenska fotbollförbundet (SvFF) att man vidtar åtgärder, något som Fotbollskanalen var först med att avslöja.

"Klart det är väldigt allvarliga anklagelser"

Östersunds FK anmäls till såväl disciplinnämnden som till det så kallade representantskapsmötet.

– Det är klart att det är väldigt allvarliga anklagelser. Samtidigt så vill jag inte föregå den rättsprocess som bedrivs just nu. Det är viktigt att den får ha sin gång. Sen är det licensnämnden som har hanterat den här frågan och i sin tur lagt de anmälningar som gått vidare till repskapet och disciplinnämnden. De ligger vilande i väntan på rättsprocessen, säger Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Om den allsvenska klubben fälls i disciplinnämnden kan även tvångsdegradering från Allsvenskan bli aktuellt. Det avgörs alltså i det så kallade representantskapsmötet.

– Men anmälningarna är vilande under rättsprocessen, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till sajten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.