Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christian Järdler.

Östers premiär i Borås: "Brist på respekt"

Öster ville skjuta upp sin hemmapremiär. Degerfors vägrade Nu står det klart att söndagens superettanmatch spelas i Borås.

Snöfall har gjort Östers hemmaplan obruklig till premiärmatchen mot Degerfors på söndag. Den småländska superettanklubben har velat skjuta upp matchen, men för att göra det krävs båda klubbarnas godkännande.

Degerfors svar? Nej.

- Vi vill spela på söndag och vi har förberett oss för det, har Degerfors sportchef Patrik Werner sagt till Smålandsposten.

"Blir en bonus för Degerfors"

Christian Järdler är ny tränare i Öster den här säsongen och är rejält besviken på Degerfors.

- Från vår sida har vi försökt på alla sätt för att få Degerfors att tycka att det är okej att skjuta upp. Men de vägrar. Hade lottningen bara varit tvärtom att Degerfors suttit i samma situation som vi, det går inte att spela på Stora Valla nu. På klubbnivå blir det tyvärr brist på respekt. De är fullt medvetna vad det här kostar oss och vilket arbete det innebär, säger han till TT.

För Öster innebär flytten en del olika saker. Laget tappar troligtvis publik – och därmed intäkter – och får dessutom spela sin hemmapremiär på bortaplan, som Järdler ser det.

- Ekonomiskt blir det en bonus för Degerfors, som får en kortare resa. De slipper möta sin premiärmotståndare på deras hemmaplan. Jag har pratat med Stefan (Jacobsson, tränare i Degerfors). Han menar att det sportsligt blir bättre att spela nu. Det köper jag. Men jag tycker inte frågan ska hamna där, utan att det på styrelsenivå ska vara lite solidaritet mellan klubbarna. Jag har pratat med andra tränare, som tycker att det är ett märkligt beteende.

Förlorar "hundratusentals" kronor

Det var i onsdags beskedet kom från intresseföreningen Svensk elitfotboll (Sef) och Svenska fotbollförbundet att klubbarna på grund av väderomständigheterna i landet skulle få skjuta upp matcherna de två första omgångarna. Halmstad har skjutit upp sin match mot Helsingborg, som skulle ha spelats på lördag.

- Vår intention var att få matcherna så att de skulle kunna spelas på hemmaplaner med så mycket publik som möjligt. Men förutsättningen för beslutet var att båda föreningarna skulle vara överens, säger Sef:s liga- och evenemangsansvarige Ola Rydén.

Östers verksamhetsansvarige Peter Wibrån menar att det rör sig om "hundratusentals kronor" som går förlorade i och med flytten.

- Jag trodde inte att det skulle vara något större problem att hjälpas åt som föreningar, säger han.