Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Örgryte-kuggens derby: "Hundra procent taggad"

Sebastian Carlsén återvänder till sin hemstad när Örgryte besöker Helsingborg i Superettans återstart. – Det är som ett derby för mig, säger mittfältaren.

När Sebastian Carlsén var 10 år började han träna med ett pojklag i Helsingborgs IF. Han fostrades i klubben och tog sig uppför akademitrappan, innan han snappades upp av den italienska storklubben Inter som 17-åring.

På lördagskvällen möter han sin moderklubb för första gången.
– Det ska framför allt bli väldigt kul. Det var där allt startade egentligen. Juniortiden var fantastisk, då var det en av Sveriges bästa akademier, säger Örgryte-mittfältaren.

Efter tre år i Italien återvände han till Helsingborg på lån. Dålig tajming. HIF dominerade svensk fotboll under 2011 och i May Mahlangu och Ardian Gashi satt klubben inne med seriens bästa centralmittfält. Sebastian Carlsén gjorde tre korta inhopp. Från att ha knackat på dörren till Europas bästa lag till en bänkplats i Sveriges bästa lag.
– Om jag hade kommit ett år senare kanske jag hade spelat varje match, funderar han.

En hel del har hänt med Helsingborgs IF sedan Sebastian Carlséns andra sejour i klubben. Efter fjolårets allsvenska uttåg laddar laget om i Superettan.
– Det är nästan en helt annan klubb nu jämfört med då. Jag känner tränarna och några i laget men det har varit en stor omsättning på både tränare och spelare. Mina band till HIF har väl avtagit mer och mer med tiden.

Har du ett revanschsug gentemot HIF sedan den tiden?
– Jag vill vinna den här matchen, det är inget snack om saken. Jag kommer att göra allt jag kan. Man behöver inte tagga mig extra inför matchen för jag kommer att vara hundra procent taggad. Så revansch, absolut, jag vill åka dit och vinna över HIF.

Det kommer att smälla där på mitten?
– Absolut, kanske lite mer än vanligt. Det är som ett derby för mig.

Efter en lånesäsong i Trelleborg bröt han kontraktet med Inter. Under den efterföljande vintern provspelade han med Braga och fick ett kontraktsförslag av den portugisiska klubben, men så ångrade de sig i sista stund. Mellan februari och augusti spelade han ingen fotboll alls.
– Jag tror att jag behövde den tiden för att känna efter lite. Det var nyttigt att känna att jag saknade fotbollen.

I slutet av augusti bestämde han sig för att snöra på sig fotbollsskorna igen och skrev på för division 3-klubben Höganäs BK där hans bror spelade.
– Där fick jag en liten nytändning. Jag hittade tillbaka till lyckan med att spela fotboll.

Rent tekniskt ändrade han klubbadress från Inter till Höganäs BK.
– Det är en väldigt sjuk övergång, säger han och skrattar.
– Det går egentligen inte att jämföra skillnaderna mellan de två klubbarna.

Carlsén spelade sex matcher under hösten och Höganäs gick upp i tvåan. Inför säsongen 2014 skrev han på för två år med Superettan-laget Ängelholm, där han blev en nyckelspelare på mittfältet.

25-åringens karriär innehåller flera vitt skilda stadier, nivåer och miljöer.
– Jag tror att det bara är något positivt, att jag har varit i så olika miljöer. Man får mer en helhetsbild av vad som krävs för att komma dit. Det är något som de yngre inte har, eller de som har spelat i samma klubb hela tiden. De vet egentligen bara vad som finns där. Det är någonting jag har med mig som jag ska vara glad över.

Han minns tillbaka till när han började träna med HIF igen, sommaren 2011, van vid den italienska fotbollens tempo.
– Jag tyckte att det gick så satans långsamt. De är så mycket bättre på alla plan i Italien, och de tränar med så högt tempo att allting här går väldigt långsamt.

Har du fortfarande det italienska tempot i dig?
– Ja, men det är ganska lätt att falla in i tempot som finns i laget man tränar med. Det är svårt att ändra på sådana saker själv.

Under tiden i Ängelholm hade klubben stora ekonomiska problem och gick till slut i konkurs. Sebastian Carlsén kunde ändå fokusera på att spela sin fotboll under den turbulenta situationen.
– Vissa påverkas och vissa inte. Innan någon match fick vi reda på att klubben skulle gå i konkurs, sådana saker sätter sig ändå.

Örgrytes ansträngda ekonomiska situation märker han inte av alls.
– Här är det mer att det skrivs i tidningar och så. Jag tror att tidningar vet mer än vi spelare ibland. Jag har inte märkt av det någonting, inget i spelartruppen eller hos tränarna.

Varför hamnar du bara i klubbar med knackig ekonomi?
– Hur man spelar fotboll är viktigare för mig än ekonomi. Och de flesta Superettan-klubbarna har det lite stramt med ekonomin, inte bara Öis och Ängelholm.

Flera klubbar visade intresse för mittfältaren i vintras, men han valde Öis för att laget spelar den typ av fotboll som passar honom bäst.
– Jag väljer nästan tränaren snarare än klubben. Jag vill ha en tränare som tror på mig och har en bra fotbollsfilosofi, i stället för att tjäna bra men inte spela lika mycket.

Hur ser du på din roll i laget?
– Jag känner att jag fick ett stort ansvar redan från början. Jag ska inte säga att jag börjar bli gammal, men jag är väl en av de äldre i laget. Men jag känner att jag har fått ett stort ansvar och har spelat alla matcher, 90 minuter. Och jag gillar att ha ett stort ansvar, att man tar för sig och försöker hjälpa de som är lite yngre. Så jag gillar det där med ansvar, det är kul.

Sebastian Carlsén och Andreas Östling har utgjort Örgrytes centrala mittfältspar i de flesta matcherna under våren.
– Vi kompletterar varandra väldigt bra. Han är kanske bättre på vissa saker och jag tar vissa saker. Egentligen är vi inte så lika som spelare, men jag tror att vi kompletterar varandra bra på innermittfältet. Han är lätt att spela med och jag tror bara att samarbetet kommer att bli bättre och bättre.

Hur har din spelstil förändrats genom åren?
– Den har förändrats jättemycket. Från Inter till HIF tror jag att det förändrades mest. I Inter spelade vi med tre mittfältare och jag var väl den som sprang mest, och var kanske lite högre upp i planen. Jag var mer tvåvägsmittfältare. Sedan jag kom tillbaka till Sverige har jag blivit lite mer sittande och styr spelet lite mer. Det är egentligen den rollen jag har kört vidare med fram tills nu och fortsätter i.

Du är lite mer av en bollvinnare nu också?
– Ja, exakt. Det har blivit ganska mycket mer fysiskt. Jag var lite mindre innan och har nog gått upp fem, sex, sju kilo sedan Inter-tiden. Jag tar väl lite mer ansvar defensivt.

Örgrytes tränare Marcus Lantz är nöjd med vad mittfältaren har uträttat under sina första månader i klubben.
– Han har gjort en väldigt bra vår. Han började som ny och så och sedan har han kommit starkt på våren. Han har varit den som har spelat de flesta matcherna och fått mest speltid nästan. Han har gjort en väldigt stabil vår och varit bra på det centrala mittfältet. Det har varit kul att se.

Vad betyder han för ert spel?
– Han är viktig, han är en hårt jobbande mittfältare som är väldigt bolltrygg också, som man vet att man kan spela in bollen till. Det är de typerna vi vill ha, som är bolltrygga och framför allt centrala mittfältare som sätter de andra gubbarna i spel, säger Marcus Lantz.

I sociala medier har även Öis-supportrar hyllat Sebastian Carlséns betydelse för laget under vårsäsongen.
– Det är alltid kul att få beröm, men det förändrar inte hur jag spelar fotboll, om jag får bra beröm eller dåligt. Jag försöker alltid köra mitt race både på matcher och träningar och utanför planen. Jag försöker inte ändra min personlighet eller hur jag spelar beroende på vad andra säger.

Sebastian Carlsén skrev ett ettårskontrakt med klubben och någon förlängning är inte på gång i nuläget. 25-åringen tänker inte på framtiden.
– Jag har faktiskt inte tänkt på det alls, om jag ska vara ärlig. Det är klart att jag gillar klubben jättemycket, jag gillar spelarna, jag gillar tränarna och har haft en bra tid här hittills. Men jag koncentrerar mig egentligen bara på hösten nu. Jag känner också att jag har mer att ge och kan absolut prestera högre än jag gjort. Men jag har haft en bra tid hittills så vi får se vad som händer till hösten.

Har ni diskuterat en förlängning?
– Jag skulle inte säga att vi har diskuterat men det är väl lite uppe på tapeten, om man säger så. Det är väl det jag kan säga.

Du vet inte vad du vill riktigt än?
– Nej, så kan man väl också säga. Det är väl det jag grundar det på. Det är tidigt att skriva på ett nytt kontrakt, känner jag. Det kan hända mycket nu under hösten, så jag vill ha lite mer is i magen.

Vad ser du för potential i Örgryte?
– Jättebra, det finns mer att ge. Vi har inte ett sämre lag än något annat i Superettan. BP är väl det bästa laget, men efter dem kan man absolut vara med och fajtas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.