Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Östersunds Samuel Mensiro och Andrew Robert Mills var nöjda med 3–2-segern borta mot Sirius.
Östersunds Samuel Mensiro och Andrew Robert Mills var nöjda med 3–2-segern borta mot Sirius. Bild: Christine Olsson/TT

ÖFK:s tredjemålvakt hjälte i debut: "En dröm"

Andrew Mills hade väntat i tre år på sin allsvenska debut för Östersund.
När chansen väl kom blev det seger efter en solid insats.
– Det är som en dröm. Jag kan inte sluta le. En dag jag aldrig glömmer, jag är så otroligt lycklig, säger Östersunds tredjemålvakt till TT efter 3–2 borta mot Sirius.

Hans målvaktskollega Ali Keyta är normalt det givna valet för Östersund men efter 23 raka allsvenska matcher tvingades Keyta stanna hemma, i karantän, med konstaterad covid-19.

Eftersom även andremålvakten Sixten Mohlin har sjukdomssymptom fick allsvenske debutanten Andrew Mills chansen utan någon backup på bänken.

Den 27-årige engelsmannen inledde sina första 17 månader i Östersund med rehab för en skada men sedan ett år tillbaka har han varit fullt frisk och söndagens chans blev ett lyckodrag.

"Har väntat så länge"

– Jag har väntat så länge och har jobbat så hårt. Att äntligen få spela en allsvensk match var underbart även om tre poäng var viktigast, sammanfattar Mills som sattes på prov direkt.

Sirius pressade på för mål från avspark, ägde bollen och spelet större delen av matchen men när man till slut brottade sig fram genom Östersunds minst sagt kompakta och tufft spelande försvar stod succédebutanten i vägen och såg ut som att han inte gjort något annat än spelat på högsta nivå.

– Jag kom in snabbt i matchen och det gillar jag för ju längre det tar innan första ingripandet desto svårare blir det så jag var bara glad att jag fick agera tidigt, det tog mig in i matchen mentalt.

Andrew Mills säger gång på gång att kollegan Ali Keyta är seriens bästa målvakt och att han lärt sig massor av att träna jämte honom.

Hyllar läromästaren Keita

– Ali är en klassmålvakt, jag är tacksam att jag har fått lära mig så mycket av honom. När man sedan väl får chansen så är det upp till bevis, säger Mills och som han klarade av uppgiften.

De två mål han släppte in var dels en stenhård frisparkskanon från Elias Andersson där bollen touchade den egna muren och bytte riktning innan den dånade in i mål och Karl Larsons 2–3-reducering i slutminuten är inte mycket att säga om heller.

När den i andra halvlek inbytte Henrik Bellman avgjorde matchen med sitt första allsvenska mål, ett drömmål där Östersundsmittfältaren från högerkanten skruvade upp bollen i bortre krysset, släppte allt för både Bellman och Andrew Mills.

Bellman sprang målvrålande direkt fram till tränaren Amir Azrafshan och gav honom en jublande bamsekram:

– Det var så många personliga känslor. Amir har kommit in och har gett mig chansen. Han har låtit mig spela. Det är jag otroligt tacksam för.

TT: Och vilket kalasmål nu när det äntligen kom?

– Ja har man väntat så länge får man göra något extra. Och jag har gjort precis så här i träning, om och om igen de senaste åren, därför känns det så kul att få göra den i en match också, säger Bellman.

Östersundsmålvakten Andrew Mills vågade å sin sida inte riskera något utan sprang efter Bellmans drömträff runt, runt framför det egna målet och pumpade med näven i luften i stället:

"Så sjukt glad"

– Jag var så sjukt glad. Visste inte var jag skulle ta vägen. Så jag sprang runt för mig själv och kramade alla efteråt i stället, säger han.

Hur den fysiska statusen är på Ali Keyta och när han kan lämna sin karantän är oklart men en sak är säker, Andrew Mills är redo och Henrik Bellman ser gärna engelsmannen i målet igen:

– Han är ett bra exempel på hur tajta vi är som grupp. Andrew har jobbat hundra procent varje dag trots att man som tredjemålvakt vet att chansen till spel är minimal. Nu var han redo och jag var säker på att han skulle klara det. Det kommer han att göra igen.

Marie Hallman/TT