Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Kindberg. Arkivbild.

ÖFK:s ordförande tar timeout under utredning

Daniel Kindberg tar timeout från sitt uppdrag som den allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK:s ordförande. Han släpptes i dag efter att ha suttit anhållen för ekobrott, men misstankarna kvarstår och har stärkts.

Kindberg har själv under ett möte med styrelsen begärt att ta timeout med omedelbar verkan, meddelar klubben på sin hemsida.

"Det går inte att sitta i styrelsen eller på annat sätt företräda klubben så länge nuvarande misstankar kvarstår. Det gemensamma beslutet gäller under utredningstiden", lyder ett uttalande från vice ordförande Hasse Carlsson på hemsidan.

Kindberg väljer att inte kommentera situationen i nuläget, skriver klubben.

Släpptes fria

Daniel Kindberg, som misstänks för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, släpptes efter beslut av åklagare, liksom ytterligare en person som suttit anhållen. Bägge är fortsatt misstänkta, uppger Ekobrottsmyndigheten.

- Alternativet hade varit att begära de här personerna häktade senast på fredagen, och då måste man ha skäl för detta. Skälet för anhållandet var att det setts en risk att de kunde förstöra utredningen, men jag bedömer nu inte risken sådan att det finns skäl att begära dem häktade, säger kammaråklagare Niklas Jeppsson på Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

Stärkt misstankarna

Misstankarna mot de två har stärkts under förhören.

- Men jag kan inte i detalj kommentera på vilket sätt eller vad som sagts under förhör, säger Jeppsson.

För en tredje person, som sitter häktad sedan förra veckan misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri, kommer ny häktningsförhandling att hållas nästa fredag.

Personen har sponsrat Östersund med miljontals kronor, uppger flera medier med hänvisning till en utredning från Skatteverket. Pengarna ska, tillsammans med Daniel Kindbergs investeringar, ha räddat klubben från att gå med förlust, vilket är viktigt för att inte strida mot Svenska fotbollförbundets regler för elitlicens.

Mycket är oklart

Förbundet följer ärendet men har enligt chefsjurist Anders Hübinette inte mer information än det som framkommit i medierna.

- Det är alltid tråkigt när det blir rubriker kring sådana här händelser kopplade till fotbollen. Men vi vet väldigt lite. Vi får avvakta och se vilka kopplingar som finns till fotbollen, om några, säger han till TT.

Enligt Hübinette kan föreningar som inte följt regelverket drabbas av olika former av konsekvenser, som degradering.

- Rent generellt finns det i våra regelverk. Men vi vet väldigt lite och har inga fakta på bordet, säger Hübinette.

Arbetsbefriad

I tisdags genomförde Ekobrottsmyndigheten en razzia mot Östersundshem där Kindbergs arbetsdator beslagtogs. Dagen därpå arbetsbefriades Daniel Kindberg från sitt uppdrag som vd för det kommunala bostadsbolaget. Enligt ordföranden, Tord Andnor, kom beskedet om brottsmisstankarna mot Kindberg som en överraskning och var "chockartat".

Under tiden kämpar spelarna i ÖFK med att behålla koncentrationen på spelet på planen. Efter onsdagens 1–1-match mot Kalmar FF var spelarna fåordiga. Enligt tränaren Graham Potter ligger allt fokus på att vinna matcher i allsvenskan.

- Det klart att det inte är någon trevlig situation, men Daniel hade inget med träningarna eller laguttagningen att göra, sade han till TT i samband med matchen.