Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: CARL SANDIN
Bild: CARL SANDIN

ÖFK nekas elitlicens – kan ersättas av Brage

Allsvenska klubben Östersunds FK beviljas inte elitlicens för kommande säsong och kan komma att degraderas. Vilket skulle innebära att IK Brage kan få en plats i fotbollens finrum. – Det är klart att det skulle vara en otroligt stor grej, säger Brages klubbchef, Magnus Olsson, till Fotbollskanalen.

Allsvenska klubben Östersunds FK beviljas inte elitlicens inför nästa säsong. I ett pressmeddelande skriver Svenska fotbollförbundet att "licensnämnden anser att Östersund FK Elitfotboll AB inte uppfyller elitlicenskriteriet ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästkommande år".

För att beviljas elitlicens ska klubbarna visa att de per den sista augusti i år inte haft några skulder till spelare och övriga anställda, till skattemyndighet, till andra klubbar, till fotbollförbundet och distriktsförbundet.

Under hösten har ÖFK vädjat till allmänhet och företag om stöd för att kunna betala akuta skulder till bland annat Skatteverket.

Östersund FK:s presschef Niclas Lidström säger till TT att klubben ska överklaga.

– Vi delar inte licensnämndens beslut.

På sin webbplats indikerar Östersund att klubben behövs få in lite mindre än 10 miljoner kronor till i en kampanj för att rädda ekonomin.

– Det låter som en korrekt summa, säger Lidström till TT.

För att beviljas elitlicens ska klubbarna visa att de per den sista augusti i år inte haft några skulder till spelare och övriga anställda, till skattemyndighet, till andra klubbar, till fotbollförbundet och distriktsförbundet.

Brage kan tilldelas plats

Östersund slutade tolva i allsvenskan den gångna säsongen. Om klubben i och med den nekade elitlicensen tvångsdegraderas från allsvenskan kommer Östersunds plats i högsta serien gå till Brage, som förlorade det allsvenska kvalet mot Kalmar FF.

– Kommer den frågan i dag kommer vi självklart att tacka ja, säger Brages klubbchef, Magnus Olsson, till Fotbollskanalen.

Han berättar för sajten att det såklart är en knepig sits och att man varit inriktade på att spela i superettan nästa säsong. Men med det sagt medger Magnus Olsson att ett oväntat avancemang såklart hade varit välkommet för Borlänge-klubben. 

– Det är klart att det skulle vara en otroligt stor grej, att få spela i den högsta serien i landet, det är ju ditåt vi strävar. Det hade känts otroligt spännande och utmanande.