Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Östersunds FK:s hemmapublik på Jämtkraft arena. Arkivbild. Bild: Per Danielsson/TT
Östersunds FK:s hemmapublik på Jämtkraft arena. Arkivbild. Bild: Per Danielsson/TT

ÖFK får böta en halv miljon kronor

Östersunds FK:s dotterbolag Driftaren AB döms till en halv miljon kronor i böter.
Ännu vet inte ÖFK om de kommer att överklaga domen.
– Vi ska titta på domen och se om vi står fast vid det vi har sagt, säger fotbollsklubbens medieansvarige Niclas Lidström.

Den redan ekonomiskt ansatta fotbollsklubben har i samband med domen mot ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg fått företagsböter om en halv miljon kronor. Pengarna från de luftfakturor som skickats mellan olika företag där Kindberg varit verksam har till sist kommit Östersunds FK till godo genom bland annat klubbens bolag Driftaren AB.

Nu döms ÖFK-bolaget till böter om en halv miljon kronor, enligt klubbens medieansvarige Niclas Lidström.

– Vi har sett domen och kan konstatera att det av klubben ägda bolaget Driftaren AB fått en företagsbot om 500 000 kronor, säger han.

TT: Kom detta som en överraskning?

– Vi hävdar att vi inte har gjort något fel, det har vi sagt redan innan domen, säger Lidström.

Efter att domen offentliggjorts satte sig ÖFK:s styrelse direkt i ett möte med klubbens advokat, men hur de ska gå vidare nu är ännu inte klart.

– Vi behöver hela veckan på oss för att sätta oss in i och analysera domen, sedan kan vi ta ett beslut om att överklaga eller inte. Vi har sagt att vi anser oss oskyldiga, och vi ska nu titta på domen och se om vi står fast vid det vi har sagt.

TT: Vilka konsekvenser tror du att det här får för klubben?

– Jag vill inte kommentera det i nuläget.

Hilda Djupenström/TT

TT

Åklagarens version av händelseförloppet är följande:

Daniel Kindberg skickar instruktioner till den medåtalade transportföretagaren om att han ska skicka fakturor till byggbolaget Peab. Meddelandet från Kindberg innehåller detaljerad beskrivning av vad som ska stå på fakturan och hur stort beloppet ska vara. Här menar åklagaren att om arbetet verkligen hade utförts skulle transportföretagaren inte behöva få instruktioner från Kindberg om vad som skulle faktureras.

Transportföretagaren skickar faktura till den andre medåtalade på Peab. Peab i sin tur fakturerar vidare beloppet till Östersundshem, där Daniel Kindberg är vd. Östersundshem betalar Peab och Peab betalar transportföretagarens fakturor som ofta var på miljonbelopp.

När pengarna sedan väl nått transportföretagaren får han en faktura från Östersunds FK gällande sponsring eller från det av ÖFK helägda bolaget Driftaren gällande utförda arbeten på motsvarande belopp och pengarna har då kunnat komma ÖFK till godo.