Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hanna Öberg jublar efter målgång.

Öbergs perfekta dag

Hanna Öberg missade avresan till OS. Men hon har missat desto mindre när hon väl kom på plats. Fläckfritt skytte i distansloppet gav ett svenskt skrällguld i Pyeongchang.

Det var mycket känslor – och tårar förstås – i målfållan efter distansloppet. Hanna Öberg hade skjutit fullt och fick en stunds nervös väntan när konkurrent efter konkurrent försvann från listan över tänkbara guldhot.

Redan när hon kom in bakom målområdet första gången kom de första lyckotårarna. Oavsett hur det skulle gå smäller prestationen – att skjuta felfritt i ett distanslopp och till råga på allt på ett OS – högt bara den.

- Det här känns helt otroligt. Jag är så himla nöjd med min prestation, säger Hanna Öberg om sitt perfekta lopp.

- Att jag lyckades skjuta fullt och åka bra just i dag, jag har svårt att förstå det, jag blir nästan lite imponerad av mig själv att jag lyckades med det.

På plats för att fira guldet fanns föräldrarna Viktoria och Tomas – och sambon Jesper Nelin, som bara ett par timmar senare hade medaljläge i herrarnas distanslopp men sköt bort sig på sista skyttet.

- Det betyder jättemycket att Jesper är här, att mamma och pappa är här. De som betyder mest för mig är här och stöttar mig och får dela det här med mig, det känns jättestort.

Kysste pojkvännen

Några timmar efter guldet kom Öberg till slut hem till OS-boendet i Pyeongchang. Där väntade Jesper Nelin tillsammans med delar av landslaget.

Han var besviken efter sina egna bommar. Men sken upp när Öberg klev ur bilen iförd en guldjacka.

En snabb kyss och en lång kram.

Sedan fick Öberg prata om sin bragd igen.

- Jag har nog fortfarande inte förstått vad jag har gjort. Jag tror att jag behöver sätta mig ned och titta på loppet för att det ska bli verklighet.

Löfven i luren

För två år sedan slog Hanna Öberg igenom med två guld och ett silver på junior-VM. Men inför 15-kilometersloppet i Pyeongchang var hennes främsta seniorresultat två femteplatser. Nu är det ett OS-guld.

Svenskan vann före slovakiskan Anastasia Kuzmina och tyskan Laura Dahlmeier.

Tidsdifferensen till silvret?

Hanna Öberg får själv titta efter när hon får frågan, via telefon, från statsminister Stefan Löfven.

- Eh… Det blev 24 sekunder.

Sista skottet

Hanna Öberg gick ut som 24:e åkare. Hon låg efter Anastasia Kuzmina efter första skyttet, men var förbi slovakiskan efter det andra. Till slut hängde allt på sista skyttet. Om det sista skottet satt, talade det mesta för medalj.

Det visste Hanna Öberg.

Hon höll i skottet någon sekund extra. Och träffade rätt.

- Att jag fick en så bra start på tävlingen betydde jättemycket, jag kände mig lugn och trygg när jag kom in på sista stå. Jag tog några extra sekunder till sista skottet för att verkligen sätta det, säger hon.

- Det är klart att den tanken slog mig under loppet, att det går bra och att det kan räcka långt. Men jag har verkligen jobbat mycket mentalt inför den här säsongen, att ta ett skott i taget. Att jag lyckades med det i dag är jag jättenöjd med.

Hanna Öberg visade redan i sprintloppet, där hon blev sjua, att detta OS skulle bli hennes stora genombrott som senior. Hon körde sedan upp sig två placeringar i den efterföljande jaktstarten. Och så guld i distansloppet.

Inte illa av en åkare som kämpat mot sjukdom under delar av säsongen. Lagom till OS-resan kom nya sjukdomskänningar som gjorde att hon portades från truppen och fick resa på egen hand lite senare.

- Jag var lite krasslig runt avresedagen och vår läkare ville inte att vi skulle ta några risker att smitta ner någon annan i OS-byn eller så, berättar hon.

- Därför fick jag vänta några dagar, men det var ingen farlig sjukdom, så det var ingen fara.

Bra laginsats

På förhand var stafetterna de stora svenska medaljhoppen i skidskyttet. Men Wolfgang Pichlers adepter tycks ha prickat in storformen allihop. Bakom Hanna Öberg slutade Linn Persson på elfte plats och Mona Brorsson på 14:e.

Men den här dagen ville även lagkamraterna bara prata om guldet.

- Att de gläds med mig betyder jättemycket, säger Hanna Öberg.

TT: Hur ska du fira?

- Vi har en kock här och han har gjort väldigt goda tårtor tidigare så det ser jag fram emot.