Från vänster: Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma.
Från vänster: Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Bild: Pontus Lundahl/TT

Öberg siktar på ny OS-succé: Kan göra det igen

Hanna Öberg åkte till OS i Pyongchang 2018 som underdog och tog två medaljer. I Peking blir det annorlunda för skidskyttestjärna – men om hon oroas av pressen? Tvärtom.
– Det finns många som går en hel karriär utan en OS-medalj och i den situationen kommer jag inte att hamna, säger hon.

ANNONS

Även Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma har tagits ut av Sveriges olympiska kommitté (SOK). Anledningen är trions framgångsrika VM där alla kammade hem var sin individuell medalj.

SOK ger dessutom klartecken för samtliga stafettlag: herrar, damer och mixed.

Hanna Öberg gjorde oväntad succé i OS i Pyeongchang 2018, med ett individuellt guld i distansloppet och ett silver i stafetten. Hon kommer att åka till Peking med en bra känsla.

– Jag kommer inte att lämna min karriär utan OS-medaljer och det är skönt att veta, säger hon.

– Jag vet också att jag har gjort det en gång och kan göra det igen.

ANNONS

25-åringen säger att hon är tryggare och säkrare på sin kapacitet jämfört med för tre år sedan och menar att medaljerna från 2018 är till hennes fördel.

– Det gör att jag kan sänka skuldrorna och slappna av.

Fler skidskyttar tas ut till hösten. Bland dem som får vänta på en OS-plats finns rutinerade världscupåkare som Linn Persson, Mona Brorsson, Jesper Nelin och Elvira Öberg, syster till Hanna Öberg.

– Vi är väldigt många som har uppfyllt kraven (för att bli uttagna) och jag känner mig hedrad att ha fått en plats, säger Hanna Öberg.

– Sen hoppas jag såklart att jag får dela det med min syster Elvira.

Även förra längdstjärnan Stina Nilsson kan bli aktuell för OS. Hon debuterade som skidskytt i vintras och blandade svaga lopp med några starka – bland annat en 22:a-plats i världscupavslutningen i Östersund.

Fakta: Svenskar uttagna till vinter-OS i Peking 2022

Längd: Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson. Fyra stafettlag.

Skidskytte: Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Tre stafettlag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS