Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Öberg och Sjöström – utslagna direkt i kampen om Jerringpriset

Det blir inget nytt Jerringpris för vare sig Hanna Öberg och Sarah Sjöström. Fjolårets vinnare och pristagaren från 2014 och 2015 är båda utslagna i årets omröstning. Samtidigt är två bowlare kvar i kampen om svenska folkets idrottspris.

Hanna Öberg tilldelades både Svenska Dagbladets Bragdguld och Radiosportens Jerringpris förra året. Men i år blir skidskytten utan något av de prestigefyllda prisen. Trots att hon följde upp OS-guldet på 15 kilometer från i fjol med att ta VM-guld på samma distans tidigare i år. Dessutom tog hon silver i stafett och brons i singelmixedstafett på världsmästerskapet som arrangerades i Östersund i mars.

Men i svenska folkets omröstning kring Jerringpriset 2019 var Öberg inte nära en pallplats. Hon slogs ut redan i den första röstningsomgången, som Radiosporten presenterade under fredagsmorgonen, och blev nia.

Åtta kandidater kvar

Även Sarah Sjöström är utslagen. Simstjärnan slutade på tionde plats, trots att hon blev historisk som första kvinna att ta fem VM-medaljer på samma mästerskap. I Gwangju, Sydkorea, i juli blev det ett guld, två silver och två brons.

Åtta kandidater kvarstår i kampen om Jerringpriset, som delas ut på Idrottsgalan i Globen i Stockholm den 27 januari. Mest överraskande är kanske att bowlarna Jenny Wegner och Josefin Hermansson, som i augusti blev världsmästare i dubbel i Las Vegas, är kvar i omröstningen.

Orienteraren Tove Alexandersson (årets Bragdguldsvinnare), damlandslaget i fotboll, friidrottarna Armand Duplantis och Daniel Ståhl, skidåkarna Frida Karlsson och Stina Nilsson samt bordtennisspelaren Mattias Flack är övriga kvarvarande nominerade.

Även Edin utslagen

Förutom Hanna Öberg och Sarah Sjöström hamnade även lag Niklas Edin utanför topp 8. I april försvarade curlinglaget – där även Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå, Oskar Eriksson och reserven Daniel Magnusson ingår – sitt VM-guld i Lethbridge, Kanada (EM-guldet på hemmaplan i november kom efter det att laget nominerats till Jerringpriset).

Andra röstningsomgången till Jerringpriset är inledd och pågår till den 24 januari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.