Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sveriges Hanna Öberg under OS-jaktstarten i skidskytte där hon slutade femma.

Öberg har medaljen inom räckhåll

De svenska skidskyttarna är i superform, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler. Så det där med att se och lära inför OS 2022 känns inte så viktigt längre.

Insatserna i både sprint och jaktstart, med Sebastian Samuelssons silver som höjdpunkt, har plötsligt gjort skidskyttarna till Sveriges hetaste OS-gäng.

Det unga svenska landslaget – Fredrik Lindström och Elisabeth Högberg är undantagen bland 90-talisterna – ser egentligen OS i Pyeongchang som en språngbräda mot spelen i Peking om fyra år. Men varför vänta när skyttet sitter och skidorna glider så bra redan nu?

Med mersmak

- Jag är nöjd, men det är ändå med mersmak. Det har ju varit små marginaler, och inte helt perfekta lopp. Det har saknats lite, lite grand för att nå hela vägen fram. Jag hade kanske inte räknat med så bra resultat, säger Hanna Öberg.

Hon var sjua i sprinten, en bom från ett OS-silver, och femma i den efterföljande jaktstarten trots tre missade skott. På tisdagens skidskyttepressträff i Sweden Arena i Pyeongchang fick hon och övriga damer dock ursäkta. Huvudfigur för dagen var så klart Sebastian Samuelsson, som några timmar tidigare hade säkrat ett sensationellt silver i herrarnas jaktstart.

Och medaljen ger även damåkarna inspiration.

- Det som vi ser är att allting är möjligt. Alla i hela laget verkar ju vara i väldigt bra form, och de här förhållandena som är här, det är väldigt blåsigt, är vi väldigt väl förberedda på. Det är ju så vi nästan alltid har det när vi tränar i Östersund, säger Mona Brorsson, tia i jaktstart.

Inget att förlora

Nu hoppas skidskyttedamerna kunna ta rygg på silver-Sebbe och suga åt sig av medaljenergin för att själva utmana om topplaceringarna i damernas distanslopp, 15 kilometer.

- Jag är i bra form, absolut. Så det är klart att jag går in i alla tävlingar med en väldigt bra känsla. Och jag känner att jag inte har någonting att förlora med tanke på att jag har gjort så bra resultat hittills. Jag har haft medaljerna inom räckhåll, säger Hanna Öberg.