Helena Jansson i ledning i semifinalen.
Helena Jansson i ledning i semifinalen.

Öberg: Detta är framtiden

ANNONS
|

Knockout-sprint i stan börjar bli en tradition och den här gången vid Eriksbergskranen och inte på Götaplatsen.

- Publikt är det säkert trevligare med en tävling på och runt Avenyn, men för oss löpare är det bättre här. Det var tufft och svår orientering, en ovanlig utmaning, säger Helena Jansson – fyra i damtävlingen, men bara för att hon gick för seger.

Jansson var tvåa in på banans avslutande del, men ville mer, chansade och det sket sig.

- Jag gick för seger, men gjorde fel vägval och det straffade sig, förklarar 27-åringen som i måndags blev med lägenhet i Lunden, men inte har sovit i den ännu och inte heller kommer att göra det på några veckor.

ANNONS

- Jag skall iväg direkt till Nort-avslutningen i Finland och är inte tillbaka igen förrän den 17 eller 18 september.

Suveräna danskan Emma Klingenberg kunde Helena Jansson inte göra något åt, men segern i kvalet och fjärdeplatsen i finalen gjorde att hon totalt tog in på världsettan och Nort-ledande Simone Niggli, Schweiz.

- Trist för henne att hon åkte ut i semifinal, men kul för touren.

I herrtävlingen lyckades Jerker Lysell inte försvara fjolårssegern, men i alla fall en svensk på pallen – medeldistansspecialisten Peter Öberg.

- Jag var inte riktigt med när dom ryckte, men jag är ändå nöjd över att jag kunde matcha dom hela vägen. Tyvärr hade jag lite för långt upp, säger Hällen-löparen som verkligen gillar nymodigheten knockout-sprint, men inte bara.

- Ett bra och spännande komplement till de andra distanserna och i dag (läs i går) var det en rättvis tävling. Bäste löparen vann samtidigt som det blev något av ett jippo för publiken.

Schweizaren Matthias Kyburz sprang hem den täta finalen före Frederic Tranchard, Frankrike.

ANNONS