Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Alla nya i Idrottens hall of fame, plus konferencieren Leif "Loket" Olsson.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Åtta nya valdes in i Hall of Fame

I strålande sommarväder presenterades de åtta nya invalda i Idrottens Hall of Fame på Taubescenen på Liseberg. Sex män och två kvinnor fick plaketter och blommor av juryns ordförande Jörgen Linder.

Det var 16:e gången som Idrottens Hall of Fame fick nya medlemmar. Och det var gott om gamla idrottshjältar bland publiken på söndagen. Till exempel Bengt "Fölet Berndtsson, "Ivrige Ivar" Nilsson, Dan Waern, Björn Nordqvist, David Lega, Rune "Gummi" Nilsson, Donald Lindblom och Gunnar Kämpendahl, för att nämna några.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Följande personer valdes in i det celebra sällskapet:

Gunnar Jervill, bågskytte. Tog bland annat OS-silver 1972 i München.

– Nu är jag pensionär och bara latar mig, och jag saknar inte den aktiva tiden eftersom träningen tog så otroligt mycket tid, sade Jervill när han blev intervjuad av Leif "Loket" Olsson.

Britt Forsell, handboll. Började spela handboll i KvIK Sport, och hann med 129 landskamper under sin aktiva tid.

– Jag tror att det faktiskt var ett par till som inte kommit med i statistiken, säger Forsell, som numera jobbar som matte- och idrottslärare.

Folke Bohlin, segling. OS silver 1948 och OS-guld 1956 i klassen Drake. Han representerades av sin döttrar Agneta och Lisbeth som tog emot plaketten för sin bortgångne far.

Roland Andreasson, bordtennis. 60 år som spelare och ledare inom bordtennisen, främst i klubben BTK Linné. Han har hunnit bli 83 år, men tränar fortfarande lite pingis då och då.

– Vi har fått en av landets bästa pingislokaler på Kviberg. Det trodde vi inte när Gamla Ullevi revs, säger Roland, som var en av de som drog igång veteran-VM i bordtennis.

– Första gången spelades veteran-VM i Göteborg 1982. Senast avgjordes mästerskapet i Globen med 3 000 deltagare, fortsätter han stolt.

Lars-Erik Säll, handboll. Mest känd i Göteborg för att vara tränaren bakom Västra Frölundas fantastiska lag där bland andra bröderna Bertil och Gunnar Söderberg spelade.

– Jag har helt slutat med handbollen och känner mig nöjd med det jag åstadkommit, säger Säll.

Midde Hamrin, basketspelare och långlöpare. Har fortfarande det svenska rekordet på 10 000 meter, tolv SM-guld i löpning och har vunnit Göteborgsvarvet flera gånger. Plus två SM-guld med Högsbo Basket.

– Jag tycker själv att jag är lika mycket basketspelare som friidrottare, poängterade Midde från Taubescenen.

Att det finns bra löpargener i familjen bevisas av 25-årige sonen Eric Hamrin Senorski, som satt med bland publiken.

– Jag har haft skadeproblem de senaste två åren, men nu är jag okej igen och har som mål att vinna SM och tävla internationellt, säger den trefaldige svenske mästaren på 3 000 meter hinder och 5 000 meter.

Peo Eriksson, friidrott. Många år som framgångsrik ledare i Öis och i Göteborgs friidrottsförbund. Var med och drog igång Göteborgsvarvet, men är inte aktiv som ledare längre.

– Vi var några som lade förslaget om en halvmaraton i Göteborg till förbundet, säger Eriksson, som inte är aktiv som ledare längre, varken i Öis eller på förbundet.

Stefan Lövgren, handboll. OS-silver, VM-guld, VM-silver, Champions League-seger med Kiel, fem SM-guld med RIK, Bragdguldet. Listan kan göras lång.

– Jag kan sakna tiden i RIK, det finns så härliga minnen och värderingar jag fick med mig därifrån. Nu är jag general manager för både herr- och damlandslaget, säger Lövgren.

Han fick frågan av "Loket" vad som gör en bra handbollsspelare.

– Man måste träna mycket och med god kvalitet, och det är viktigt att ledarna ser individen. Några genvägar till framgång finns inte, slår Lövgren fast.

Han åker till Kiel kommande helg för att spela en uppvisningsmatch mellan Kiels gamla spelare mot dagens.

– Jag vet inte vem som har hittat på detta, men jag hoppas att jag kommer hem igen, skojade Lövgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.