Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vanessa Kamga är Sveriges tredje bästa diskuskastare någonsin på damsidan. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Återvänder hem – för att ta EM-medalj

För fem år sedan lämnade Vanessa Kamga Gävle för att börja på idrottsgymnasium i Uppsala och bli basketproffs.
Nu återvänder hon som medaljhopp i U23-EM – i diskus.
Det är hur coolt som helst, säger 20-åringen.

Svensk diskus är hetare än någonsin.

Ett påstående Vanessa Kamga skriver under på alla dagar i veckan. Men det var inte Daniel Ståhls framfart som låg bakom den 20-åriga kasttalangens oväntade förändring i livet.

I stället var det en påminnelse från hennes mamma som gjorde att Sverige i dag även på damsidan har ett namn som världseliten i diskus får se upp med i framtiden.

– Jag var med på en skoltävling i kula när jag var liten och sen när jag blev äldre, runt 16, så slutade jag med basket. Jag frågade min mamma vilken idrott jag borde prova i stället och då sade hon att jag borde ringa idrottsgymnasiet i Uppsala och prova kula där, säger Vanessa Kamga.

Jättekast i Tyskland

Kamga, som vid det laget hade lagt drömmen om att bli professionell basketspelare åt sidan, gjorde som hennes mamma sagt och fick inte bara prova på kula utan även slägga och diskus. Vilken gren hon hade mest fallenhet för blev med tiden allt mer tydligt.

– Jag har tagit mig från noll till 59 meter på fyra år så nu gäller det bara att hålla huvudet högt och ge järnet, konstaterar hon.

För att sätta hennes raketartade utveckling i perspektiv: Sedan 2015 har Vanessa Kamga gått från nybörjare till att bli Sveriges tredje bästa diskuskastare någonsin på damsidan.

En position hon säkrade i samband med noteringen på 59,06 meter i tyska Halle i början av juni – och då har hon knappt kommit igång med karriären på allvar.

-Som diskuskastare ska man vara som bäst när man är 28 år. Jag fyllde 20 i början av november förra året så jag har väldigt många år kvar. Det gäller bara att njuta av vägen framåt och inte stressa över alla stora milstolpar och rekord. Dit kommer jag förr eller senare.

Tillbaka på Gunder Hägg-stadion

– Att vara trea genom alla tider i Sverige är hur häftigt som helst. Man glömmer snabbt hur kort tid sedan det var jag siktade på att bara nå topp tio-listan.

Redan förra sommaren blev det mästerskapsdebut på seniornivå i EM i Berlin och det långsiktiga målet är OS i Tokyo 2020.

Härnäst väntar dock en annan friidrottsscen på en betydligt mer närliggande plats: U23-EM i Gävle som startar på torsdagen.

Inte nog med att hon därmed får återvända till sina gamla hemtrakter. En cirkel sluts dessutom i och med att mästerskapet äger rum på samma friidrottsbana som när hon deltog i den där skoltävlingen i kula på mellanstadiet.

– Jag tycker det är hur coolt som helst att den där tävlingen som mamma påminde mig om, när jag var tio-tolv år, var på Gunder Hägg-stadion – och nu ska jag tillbaka dit och tävla i EM.

Vill till VM

– Jag kommer ha jättemycket stöttning och massa vänner och nära och kära på plats. Det är hur kul som helst att EM går där.

TT: Landslagsledaren Jonas Anshelm nämner bland annat dig som en av de svenska medaljkandidaterna. Vad tror du själv?

– Målsättningen är att göra så bra ifrån mig jag kan och försöka få en så bra placering som möjligt.

VM avgörs i år så sent som 28 september–6 oktober. Med andra ord finns det en hel del tid kvar för Vanessa Kamga att nå kvalgränsen, 61,20, och därmed ta sig till mästerskapet i Qatar – även om det blir tufft.

– Jag tycker att man alltid ska sätta inspirerande mål. Det är så långt kvar av säsongen, allt kan verkligen hända. Det vore helt otroligt om jag klarade det och fick åka.

Pelle Strandman/TT

I U23-EM i Gävle återvänder Vanessa Kamga till Gunder Hägg-stadion – där hennes resa mot diskuseliten en gång började. Arkivbild.. Bild: Björn Lindgren/TT

Henrik Larsson, 19: 100 och 200 meter

100 meter:

11 juli: Försök (10.45), semifinal (18.30).

12 juli: Final (17.55).

200 meter:

12 juli: Försök (19.20).

13 juli: Semifinal (17.55), final (19.55).

Sveriges för närvarande snabbaste man ställer upp i både 100 och 200 meter. Har nosat på det svenska rekordet i sommar på den förstnämnda distansen med ett personbästa som bara är två hundradelar från Peter Karlssons 23 år gamla rekord på 10,18.

Suldan Hassan, 21: 5 000 meter

13 juli: Final (20.05).

En av Sveriges största löpartalanger. Hassan satte nytt personbästa på 5 000 meter när han i april sprang på 13.31,35 i ett lopp som var det snabbaste en svensk sprungit på 13 år – och det sjunde bästa tiden genom tiderna.

Andreas Kramer, 22: 800 meter

Har tagit enorma kliv på senare år och sprang hem ett EM-silver i Berlin förra sommaren. Har i år som bäst varit 30 hundradelar ifrån sitt eget svenska rekord på 1.45,03 som han satte förra året och är storfavorit till guldet i Gävle.

12 juli: Kval (11.45).

14 juli: Final (18.00).

Wictor Petersson, 21: Kulstötning

11 juli: Kval (11.05).

12 juli: Final (19.00).

Har haft ett fint år där han redan i februari spräckte drömgränsen på över 20 meter. 20,70 lyder årsbästat, ett resultat han ordnade i Kalifornien i april. Därmed har han med god tidsmarginal lyckats klara kvalgränsen till VM i Qatar i höst.

Vanessa Kamga, 20: Diskus

11 juli: Kval (16.00/17.15).

12 juli: Final (18.30).

Sveriges för tillfället bästa diskuskastare på damsidan och tredje bästa svenska någonsin. Kamga har i en stadig takt tagit nya kliv i sin utveckling i en gren som hon började med så sent som för fyra år sedan. Når hon sin maxkapacitet i Gävle blir det sannolikt medalj.

Ålder: 20.

Bor: Uppsala.

Klubb: Upsala IF.

Yrke: Elitkastare i diskus, kasttränare och styrkecoach på Friidrottsgymnasiet i Uppsala.

Rekord: 59,06.

Meriter: Två SM-guld i diskus (2017 och 2018).

Aktuell: Satte nyligen nytt personbästa med noteringen 59,06 vilket är det tredje längsta kastet någonsin av en kvinnlig diskuskastare i Sverige. Medaljkandidat när Sverige arrangerar U23-EM i Gävle (11–14 juli) på Gunder Hägg-stadion. Satsar mot VM i Doha, Qatar i höst och OS i Tokyo 2020.