Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Halfvarsson blev bästa svensk under lördagens herrlopp.

Åter rysk dominans i Gällivare

Sju ryssar bland de tio bästa, varav tre på pallen, i Gällivares herrlopp över 15 kilometer. Då ryter svenske skidprofilen Emil Jönsson till så att snön yr över Hellner-stadion:

De ryska skidherrarna dominerar totalt i Gällivare. Det inledande herrloppet med åtta ryssar bland de nio bästa följdes nu upp med en ny uppvisning, med 14 ryssar bland de 20 bästa, och då var exempelvis inte Alexander Legkov med. Dessutom var flera av dem totalt okända för de svenska åkarna, som exempelvis segraren Alexander Bolsjunov.

- Bolsjunov, ja, kul för honom, svarade Emil Jönsson på frågan vad han visste om segraren.

På allvar

Därefter markerade han att det var dags att ta rysshotet på allvar.

- Jag är inte orolig för OS i februari, men vi vill ju också vara med från början, sade en nyfrisk Emil Jönsson, som bara blev 61:a och signalerade att han hoppar över världscuppremiären i Ruka för att träna sig frisk.

Calle Halfvarsson blev bäste svensk på åttonde plats, slagen med 38 sekunder av den okände ryske segraren.

- Det var jobbigt. Jag fick slita på dåliga skidor. De gled bra, men jag fick slita hårt för att få fast skidorna. Jag skulle ha tagit ett mjukare skidpar för att få bättre fäste, sade Calle Halfvarsson och menade att hans form kommer.

- Jag hade exempelvis inte åkt skidor i två timmar dagen före, om det här loppet varit viktigt.

Starkare i år

Intressant är att Calle Halfvarsson gjorde exakt samma vallningsmiss i samband med fjolårets skidpremiär i Bruksvallarna. Sedan fick han en strålande säsongsinledning i världscupen innan sjukdomen kom.

- Och nu är jag starkare i kroppen vid samma tid jämfört med i fjol, försäkrade dalkarlen.

Halfvarsson sade att resultatlistan inte har gett honom någon ryss-skräck inför säsongen. Men han är kritisk till hur ärendet kring de OS-avstängda ryssarna hanteras.

- Det blir en konstig stämning, vi andra åkare vet inte hur vi ska hantera detta när vi möter dem. "Ni är avstängda från OS men ni får vara här och åka". Hur ska man bemöta dem? Jag hejar på dem, men det blir en ganska konstig stämning mellan åkarna. Det är stelt. Men det måste vara mest jobbigt för dem.

Daniel Richardsson, som blev tolva och näst bäste svensk, tyckte att resultatlistan blev en nyttig tankeställare.

- Detta visar hur fort vi andra måste åka för att det ska bli bra i världscupen. Där kommer ju även norrmännen.