Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Åby stora pris görs om – blir världens mest penningstinna travlopp

Åbytravet gör om sitt allra mest anrika storlopp – radikalt. Åby stora pris ska förvandlas till Åby World Grand Prix vart fjärde år. Och förstapriset blir världens största: sex miljoner kronor.

Det är tidningen GT som rapporterar om det överraskande greppet. Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen konstaterar att det har blivit allt svårare att locka utländska stjärnor till Åby, och att det är en av förklaringarna till omgörningen.

– Vi kände att vi behövde göra något extra för att lyfta Åby stora pris, säger han till tidningen.

LÄS MER: De valdes in i Göteborgs Hall of Fame

Start 2024

Åby World Grand Prix ska arrangeras med start 2024 och därefter vart fjärde år, precis som ett OS. Under åren som förflyter däremellan ska Åby stora pris avgöras som vanligt, men med lägre prispengar än i dag.

Pengarna som sparas in på det viset ska användas till att spetsa prispotten maximalt i Åby World Grand Prix. Åbytravet hoppas också på hjälp från sponsorer och Svensk Travsport-ägda spelbolaget ATG.

Förstapriset i Åby World Grand Prix blir sex miljoner kronor, klart högre än något annat lopp i världen just nu. De två mest penningstinna loppen i dag är VM-loppet i USA och Prix d’Amérique i Frankrike med ungefär 4,5 miljoner kronor till vinnaren.

– Satsningen på Åby World Grand Prix tar inte en krona från vardagstravet, fastslår Jon W Pedersen i intervjun med GT.

Ska ändra distans

Han säger också att loppet kommer att avgöras över en kortare distans än dagens 3 140 meter.

– Vi vill ha en distans som kan locka hit bra hästar från USA. Vi vill inte ha tillbaka ett sprinterlopp utan troligen blir det medeldistans, 2 140 meter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.