Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Beslutet kommer inte en dag för tidigt", skriver GP:s hockeykrönikör Johan Rylander. Bild: Bildbyrån

Johan Rylander: "Äntligen" har aldrig varit mer passande

Jag tror inte att ordet "äntligen" någonsin har passat mer i en hockeytext som jag har författat.
Frölunda startar både nationellt idrottsgymnasium – och ett damlag efter två års utbildning.
Det beslutet kommer inte en dag för tidigt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Under flera års tid har jag ansett att Göteborg, som är landets ledande talangutvecklare av NHL-spelare, också ska släppa in tjejer på sitt gymnasium i Frölundaborg.

Vissa styrande politiker har hållit med, för södra Sverige har ju varit en vit fläck på elithockeygymnasium för flickor. Det finns redan i Luleå, Örnsköldsvik, Stockholm, Leksand och Linköping – och till slut så trillade myntet ner för ordförande Mats Grauers och hans styrelse.

Men det har tagit tid att komma till insikten.

Först så startade föreningen tjejhockeyskola, fick massor av tjejer att anmäla sig – och från och med den här säsongen finns det ett lag som spelar i den nystartade flickserien för tjejer födda mellan 2008 och 2011.

Vi bygger ju från grunden, ska bli självförsörjande – i stället för att köpa in spela från andra länder”, har ordförande Grauers förklarat.

NU KOMMER DEN grunden att snabbhärdas – för 2021-2022 startar klubben ett nationellt hockeygymnasium för tjejer. Efter två års utbildning i Frölundas akademi, till säsongen 2023-2024, bildar samma tjejer det allra första damlaget i klubbens historia.

Och jag är övertygad om att tjejer som gått två år i Frölundas skolning kommer att springa hem den serie som de startar i.

Så pass bra är utbildningen.

”Det är så viktigt för tjejerna att ha något att se fram emot. Nu ger vi dem något att sikta på. Och för mig är det faktiskt viktigt att både killar och tjejer ska ha samma möjlighet till att idrotta”, säger Mats Grauers.

LÄS MER: Frölundas nya damsatsning – så ser den ut

TANKEN ÄR ATT damlaget ska ha löner anpassade efter marknaden – men bara det faktum att Frölunda HC kommer att ha tjejspelare på lönelistan känns som en seger för hockeyns framtid.

När A-laget är på is är visionen samma som för den manliga versionen. Så många spelare som möjligt ska plockas från regionen – och vill en A-landslagsspelare som Hanna Olsson komma hem till Göteborg så finns det inget hinder.

Jag tror inte bara att Frölunda tar SM-guld inom några års tid.

Jag tror även att den framtida stommen för Damkronorna kommer att vara fostrade i Frölundaborg. Så bra har ju utbildningen visat sig på herrsidan – och det kommer att satsas med en liknande coachmässig numerär på damsidan.

TILL SIST: SM-guld om sex år? Ja, då kan Frölunda vara nykomling i SDHL – och en ruskigt vass sådan.