Daniil Medvedev är vidare i OS-tennisen – trots allt.
Daniil Medvedev är vidare i OS-tennisen – trots allt. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Ändrar spelschemat efter Medvedevs sågning

Först avancemang i OS-tennisen. Sedan en rejäl sågning av förutsättningarna i Tokyo. Ryske världstvåan Daniil Medvedev kokade av både ilska och värme. Ilskan tog skruv – nu ändras spelschemat.

ANNONS

Medvedev har inte bara gjort sig känd för sitt spel utan också sin frispråkighet utanför tennisbanan. Turneringen i Tokyo har inte varit något undantag. Han har tidigare lyft att matcherna borde starta senare på dagen – allt för att undvika den värsta värmen och höga luftfuktigheten och i onsdagens match mot italienaren Fabio Fognini var de yttre förhållandena precis så tuffa som Medvedev varnat för.

Under matchen tvingades han ta medicinsk timeout och när huvuddomaren frågade om hans status var svaret:

Problem med synen

– Jag mår bra och kan avsluta matchen men jag kan dö. Om jag dör, tar Internationella tennisförbundet, ITF, ansvar?

ANNONS

Till slut blev det vinst, 6–2, 3–6, 6–2, men efteråt var Medvedev krass:

– Redan från första set kändes det inte bra med andningen och jag kunde inte andas ordentligt. Jag tror att det här var den dagen med mest luftfuktighet hittills.

– Sedan under andra set såg jag inte riktigt bra. Jag var beredd på att ramla ihop på banan.

ITF har för att underlätta för spelarna låtit dem ta en tio minuter lång paus mellan seten. För Medvedev spenderades den tiden med en kall dusch och därefter blev det till slut vinst.

Några timmar efter matchen stod det klart att OS-arrangören och det Internationella tennisförbundet (ITF) hörsammat Medvedevs önskemål. I ett uttalande skriver ITF att matcherna från och med torsdagen startar först efter klockan 15 lokal tid för att säkra spelarnas hälsa och välmående.

Murray misslyckades

I kvartsfinalen väntar spanjoren Pablo Carreño Busta. Dit avancerade även världsettan Novak Djokovic efter vinst, 6–3, 6–1, mot spanjoren Alejandro Davidovich Fokina. Det som började lite struligt med problem med hans eget servande, blev sedan betydligt smidigare när solen gick ned bakom taket på huvudbanan. Djokovic som varit överlägsen inom tennisen i år och vunnit samtliga tre grand slam-tävlingar ställs närmast mot hemmahoppet Kei Nishikori. Däremot är det färdigspelat för Paris-finalisten, greken Stefanos Tsitsipas som åkte ut mot Ugo Humbert, Frankrike.

ANNONS

Britten Andy Murrays försök att nå ett tredje raka OS-guld misslyckades också när han i par med Joe Salisbury förlorade mot kroatiska veteranerna Marin Cilic/Ivan Dodig. Murray som de senaste åren varit skadedrabbad vann guld i singel i såväl London 2012 som Rio 2016.

Fakta: Kvartsfinalerna i OS-tennisen

Herrarnas kvartsfinaler:

Novak Djokovic, Serbien–Kei Nishikori, Japan

Alexander Zverev, Tyskland–Jeremy Chardy, Frankrike

Karen Chatjanov, Ryska olympiska kommittén–Ugo Humbert, Frankrike

Pablo Carreño Busta, Spanien–Daniil Medvedev, Ryska olympiska kommittén

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS