Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kári Árnason (t.h.) kramar om mittbackskollegan Ragnar Sigurdsson efter Islands seger mot England i åttondelsfinalen. Árnason hoppas att Malmö FF ska lyckas bilda ett lika väldrillat försvar som det isländska. Arkivbild.

Árnason: Island kunde spelat bättre

Under tre veckor i Frankrike markerade han bort Cristiano Ronaldo, nickskarvade fram mål och glidtacklade sig in i hela Fotbollseuropas hjärta. När Kári Árnason nu återvänt till Malmö FF längtar han efter samma trygghet i försvaret som förde Island till stordåd i EM.

Det har snart gått tre veckor sedan Kári Árnason stegade fram till supportrarna på läktarna i Saint Denis för att tillsammans med sina landsmän göra en sista "vulkanklappning". Island hade precis skrivit sista kapitlet i en EM-saga som få kunnat förutspå, men efter 2–5 mot värdnationen Frankrike i kvartsfinalen kände Malmö FF:s försvarare endast besvikelse.

- Jag förstår att många av mina lagkamrater var glada, men när du precis släppt in fem mål är du inte nöjd oberoende av sammanhanget. Så jag deltog inte så länge i firandet, säger Árnason kort före en eftermiddagsträning med MFF.

Mental utmaning

Árnason har några teorier om varför islänningarna inte höll hela vägen. Visst var det franska laget det klart bästa motstånd laget dittills stött på, men även faktorer utanför planen kan ha spelat en roll.

- I början av turneringen kom det endast isländska journalister och någon svensk till våra presskonferenser – mot slutet var alla där. Engelsmän, fransmän, danskar... hela världen! Det blev kanske lite för mycket uppmärksamhet.

- Sedan ska man inte glömma att vi aldrig tidigare varit på en turnering och bott så länge ihop. Även om vi hade roligt tillsammans så blev folk kanske lite mentalt trötta mot slutet.

När han nu efter en kort semester hemma på Island tänker tillbaka på turneringen är han givetvis stolt över kvartsfinalplatsen. Men utöver resultatet fanns det mycket som kunde ha förbättrats.

- Egentligen var det bara mot England som vi kom upp i vår högsta nivå. Annars spelade vi mycket bättre i kvalet än i själva EM. Men det är ju resultatet folk minns, och det är fantastiskt att ha fått vara med om sommaren när alla hoppade på Islandtåget.

Söker trygghet

Personligen är han nöjd med sin egen prestation. Han togs ut i The Guardians EM-elva och samarbetet med mittbackskollegan Ragnar Sigurdsson hyllades som en av de absolut största orsakerna till den isländska succén.

- Jag och Ragnar är nära vänner och läser spelet på samma sätt. Om jag råkar göra ett misstag vet jag att han alltid finns där för att täcka upp. Det innebär inte att jag chansar hejvilt, men om jag inte känner samma trygghet tenderar jag att spela alltför försiktigt. Och det är inte mitt eget spel.

TT: Känner du samma trygghet i Malmö?

- Jag säger inte att jag saknar den, men det har varit mycket rotation i försvaret på grund av skador och då kommer man inte in i samma rytm. Dessutom försvarar sig Island som helhet på ett annat sätt, titta bara på vår bästa spelare Gylfi Sigurdsson. Han sätter sig själv i andra hand och springer vart han än behövs på planen. Den mentaliteten måste vi få igång är också.

Utöver glidtacklandet visade Kari sig vara ett oväntat offensivt vapen – två gånger nickskarvade han lagkaptenen Aaron Gunnarssons långa inkast till en lagkamrat som satte bollen i mål.

- Med all respekt för engelsmännen så är de rätt arroganta när det kommer till taktik. Wayne Rooney är en fantastisk spelare, men jag förstår inte alls varför de satte honom att markera mig på fasta situationer. Speciellt med tanke på att vi hade gjort exakt samma rutin i matchen innan.

Inga flyttplaner

Efter EM har de isländska spelarna varit heta på transfermarknaden. Av kollegorna i backlinjen har Ari Freyr Skúlason gått från danska Odense till belgiska Lokeren, och klubbar som Leicester och Tottenham uppges vara på jakt efter Ragnar Sigurdssons signatur. Även Árnason har hört några rykten om intresse från utländska klubbar.

- Men det finns inga konkreta bud och just nu är allt fokus på Malmö. Jag har 1,5 år kvar på mitt kontrakt och ingen brådska någonstans.

Sitt fokus får han närmast rikta mot Kalmar FF, som på lördagen kommer till Malmö i hopp om att ta sin första seger efter sommaruppehållet.

- De har ett bra lag och i våras vann vi endast mot dem i cupen tack vare några försvarsmisstag. De må ha tappat sin bästa anfallare (Marcus Antonsson) men samtliga Elm-bröder lär vara tillbaka, så det blir en tuff match.