Årets Stockholm marathon ser ut att bli en varm historia. Arkivbild.
Årets Stockholm marathon ser ut att bli en varm historia. Arkivbild.

Över 1 000 personer bröt i maratonvärmen

40:e upplagan av Stockholm Marathon blev en av de varmaste. Över 1 000 löpare bröt loppet – men det var inget rekord, enligt arrangören.

ANNONS
|

Löparna pressades av uppemot 28 grader och skinande sol under större delen av dagen. Men värmen kan ha känts ännu värre.

- Områden med mycket asfalt och runt publikhav, där kan det upplevas som 30 grader, säger Alexandra Olsson, meteorolog på SMHI.

Inför loppet har profilerade idrottspersoner och arrangören varit ute och varnat de som inte är vältränade från att starta.

ANNONS

Mindre andel bröt

Extra sjukvårdspersonal hade placerats ut längs banan och löparna hade tillgång till ett 20-tal vätskestationer och flera möjligheter att kyla sig med duschar under loppet.

Löparna själva verkar också ha varit extra försiktiga just när de vet att det är ovanligt varmt, säger presschef Lorenzo Nesi. Jämfört med de två varmaste åren 1982 och 2007 så bröt en mindre andel personer loppet i år.

- Vanliga år så bryter ungefär fem procent av de som startat. Och de här extrema åren har över 13 procent brutit. Med lite huvudräkning i år så har vi 1200 som bryter av 15755 startande vilket ger en siffra på runt 8 procent, säger Lorenzo Nesi.

Inför loppet gick arrangören också ut och sade att detta år definitivt inte är något år att pressa sig eller sätta personligt rekord på.

- Det är ett gott betyg till deltagarna att man lyssnat på de råd som lämnats den senaste veckan. Det har förflutit väldigt väl med tanke på hur mycket prat det varit om att det kommer bli problem.

ANNONS

"Kör skytteltrafik"

Flera personer har fått åka ambulans och läkaren Marie Smedberg som stod längs banan beskrev en smått kaotisk situation.

- Ambulanserna kör skytteltrafik. Det här är mitt sjunde år och jag har aldrig varit med om att ambulanserna kört så mycket som i år, säger hon till TV4 Nyheterna.

Vätskebrist och överhettning har varit de vanligaste besvären och många har kollapsat, enligt läkaren.

Hur många som faktiskt har behövt sjukvård eller ambulanstransport är dock oklart.

Södersjukhuset har agerat som under en vanlig lördag men varit lite extra förberett på att ta emot patienter som har besvär med värmen, enligt presschefen Sofia Sjöman-Waas.

På grund av värmen hade även maxtiden på loppet förlängts till 6 timmar och 30 minuter.

TT

Fakta: Så reagerar kroppen på hög värme

Kroppen svettas för att hålla nere kroppstemperaturen. När temperaturen i luften passerar 25 plusgrader ökar risken att drabbas av överhettningen och vätskeförlust.

Vid svettning förlorar kroppen både vätska och salt, vilket får musklerna att kännas svagare. Därför måste salt- och vätska intagas kontinuerligt för man inte ska bli yr, eller i värsta fall drabbas av en kollaps.

Vid marathonlöpning räcker det inte att följa törsten som riktmärke när man behöver dricka vatten. Att planera sitt vätskeintag i förväg är avgörande för att lyckas genomföra ett maratonlopp utan komplikationer.

Källa: Marathon.se

ANNONS