Örebros tränare Axel Kjäll under fotbollsmatchen mot Sirius på söndagskvällen.
Örebros tränare Axel Kjäll under fotbollsmatchen mot Sirius på söndagskvällen. Bild: JESPER ZERMAN

ÖSK:s misstag äventyrar hela fotbollssäsongen

Det är något sjukt med Örebro SK. Och det finns absolut ingenting att skylla på, inga förmildrande omständigheter, inga ursäkter, ingenting. Att skicka ut fyra-fem magsjuka spelare mot IK Sirius och inte berätta om det för ansvarig matchläkare är inte bara hål i huvudet – det äventyrar hela den svenska elitfotbollen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Ibland blir man förbannad på riktigt. Det här är ett sådant tillfälle och jag vet att de inblandade under dagen försökt förklara och få oss andra att förstå att det är mänskligt att fela.

En av de misslyckade bortförklaringarna är att det inte verkar ha rört sig om covid-19 utan ”bara” magsjuka.

LÄS MER: Det kunde lika gärna ha drabbat IFK Göteborg och Gais

Det saknar såklart inte betydelse, men lindrar heller inte måttet av klantighet över Örebro SK:s miss att informera IK Sirius om spelarnas tillstånd före avspark.

Jag har från flera håll också fått till mig att ÖSK:s misstag – för det är alla överens om det rör sig om – ska ses som ett undantag från den regel som hittills inneburit ett hundratal prickfria evenemang sedan starten 14 juni.

ANNONS

I mina öron duger det heller inte som förklaring.

Huvudlöst misstag

Misstaget är huvudlöst. Hallå, vi är mitt i en pandemi!

Om fler lag resonerar som Örebro har vi problem.

Jag är själv vare sig fotbollsspelare eller klubbrepresentant, men kan lova att de klubbar och arenor jag har besökt sedan covid-19-utbrottet har gjort och gör precis allt för att följa det av Föreningen Svensk Elitfotboll upprättade protokollet, som är själva förutsättningen för spel i allsvenskan och superettan.

LÄS MER: Sirius om Örebro: ”Jättemärkligt”

Ingen annanstans i det svenska samhället – möjligen undantagen själva sjukvården – går det att hitta mer ambitiösa beteendedirektiv än här.

Ingen annanstans har de nagelfarits som inom fotbollen.

Grundprincipen är enkel: Uppvisas symtom stannar vederbörande hemma. Tillkommer symtom under färd till matcharena informeras matchläkare och spelförbud utfärdas.

Magsjuka är ett symtom

Detta för att skydda egna spelare, motståndare, lagledare och övriga funktionärer från vidare smittspridning.

I fallet med Örebro har spelare haft problem med magar.

Det är ett symtom, om än något mindre vanligt än feber och hosta.

Trots det lät klubben spelarna delta i matchen.

För detta kommer ÖSK straffas av Föreningen Svensk elitfotbolls disciplinutskott, antingen genom en erinran (tillsägelse) eller böter. Händelsen kommer inte att hanteras av Svenska Fotbollförbundet tävlingskommitté och därför inte rendera avstängning.

ANNONS

LÄS MER: Örebro anmäls – spelare sjuka innan match

Det som ytterst kan göra ÖSK:s fadäs historiskt kostsam är om Folkhälsomyndigheten bedömer att fotbollen som helhet inte klarar av att ta det villkorade ansvaret för att begränsa smittspridningen.

Elitfotbollen äventyras

Då äventyras slutförandet av året svenska elitfotboll nästan innan den har kommit igång.

Det är ur det perspektivet ÖSK:s hantering av de sjuka magarna i Uppsala ska ses.

LÄS MER: ÖSK lät sjuka spelare starta – får läkarkritik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS