Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Spikhuset" har rivits

En av Kinas mest omtalade byggnader har rivits. I måndags gav ägarna till "Spikhuset" i Chongqing till slut vika för myndigheter och byggföretag.
Inför ett par dussin reportrar jämnades i måndags kväll det omtalade tegelhuset i Chongqing med marken.
Enligt statliga kinesiska media, som citeras av bland annat Los Angeles Times, hade då ägarna - Wu Ping och hennes make Yang Wu - som länge legat i tvist om sitt hus nått en överenskommelse med byggföretag och lokala myndigheter.

Plats för skyskrapa
Tvisten inleddes när paret i september 2004 vägrade hörsamma en vräkningsorder som sändes till dem och till ägarna av 280 andra mindre hus i Chongqing. Husen skulle rivas för att ge plats åt en skyskrapa.
Paret accepterade inte den ersättning de erbjöds utan höll fast vid sitt lilla tvåvåningshus. Sedan dess har de omgivande husen rivits och till slut stod parets tegelhus ensamt kvar i det i övrigt utgrävda området, som en pelare på en svart kulle.

Wu Ping och hennes make har under de år tvisten pågått uppmärksammats som hjältar i kinesiska bloggar och i media. Huset har fått en ikonliknande ställning och i huset har döpts till "spikhuset". Inte bara för att det sticker upp som en spik, utan också för att bråkstakar i Kina ibland jämförs med att trampa på en spik.
En lokal partitidning skrev nyligen i en ledare att "fru Wus kamp reflekterar andan" i den nya lag om rätten till privat egendom som parlamentet antog tidigare i mars.

Trappsteg med karatepinnar
Wu Ping och hennes make Yang Wu kunde mot slutet inte bo i sitt hus eftersom schaktmaskinernas arbete gjort det omöjligt att ta sig till och från huset. Men Yang Wu, mästare i kampsport, har ändå med hjälp av så kallade karatepinnar slagit upp trappsteg i den branta kullen och på så sätt tagit sig upp till huset.
I fredags, förra veckan, uppgav dock paret för kineskiska medier att en lokal domstol beordrat dem att ge sig av senast den 10 april. Tre dagar senare, i måndags eftermiddag klättrade Yang Wu ned från huset på kullen för sista gången och körde därifrån. Inte långt därefter, klockan tio på kvällen lokal tid var huset borta.
Paret ska enligt statliga medier har fått vad de önskade: en ny lägenhet, i samma storlek men i en annan del av staden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.