Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Spelet bakom Fabians kidnappning

Aldrig har polisen varit så tyst som under kidnappningen av Sibadirektören Fabian Bengtsson. Det var därför rösten i telefonen piggade upp. "Du vet väl vem de tog i Wien? Det är den jävla polistjallaren Sinisa".

Det var en söndag i mitten av februari 2005. Jag var hemma med feber men rösten i telefonen gjorde mig frisk. Jag åkte in till jobbet, kollade de uppgifter jag hade om Sinisa i mina papper, ringde ett par samtal och skrev: "Den 27-årige man som enligt vad GP erfar sitter häktad i Wien misstänkt för delaktighet i kidnappningen av Fabian Bengtsson, betraktas i kriminella kretsar som polisinformatör..."

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är så jag minns arbetet med historien om kidnappningen av Fabian Bengtsson. Polisen hade stängt till alla läckor, teg för det mesta, ljög någon gång och dementerade ingenting.

Information fick vi på andra vägar.

Kidnappades på väg till jobbet

Fabian Bengtsson kidnappades när han skulle hämta sin bil för att åka till jobbet på morgonen den 17 januari 2005. Efter 17 dagars fångenskap i en låda i en lägenhet i Gårda släpptes han och hittades oskadd på en parkbänk i Slottsskogen.

Tre män dömdes senare. Den 43-årige huvudmannen Darko Sokacic dömdes till tio års fängelse för människorov och försök till grov utpressning. En tidigare ostraffad 25-åring fick sex år.

Sinisa, polisens informatör, dömdes för medhjälp till försök till grov utpressning till två års fängelse.

En människas liv stod på spel

Det visade sig att polisen kontaktat sin informatör samma dag som Fabian Bengtsson kidnappades för att få hans hjälp i utredningen. Sinisa hade fått polisens beskydd 2002 och med dess hjälp börjat ett nytt liv under nytt namn i Österrike. När han nu kontaktades av polisen grep han tillfället för att försöka tjäna en slant genom att pressa familjen Bengtsson på pengar.

Under de sjutton dagar då Fabian Bengtsson hölls fången var polisens tystnad begriplig. En människas liv stod på spel.

När Sinisa greps i Wien var polisens fortsatta tystnad kanske också skammens.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.