Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

OS i Sotji blir en dyr historia - även för turisterna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Spelen i Sotji är en skandal

Den olympiska rörelsen måste visa mycket större omsorg om både kostnader och mänskliga rättigheter.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På torsdag tjuvstartar de mest skandalomsusade olympiska vinterspelen någonsin med de första tävlingarna i snowboard och konståkning. Intvingningen i den ryska badorten Sotji vid Svarta havet äger rum på fredag. Sedan pågår spelen i hela 18 dagar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att bygga och genomföra de olympiska vinterspelen i en badort uppges kosta 330 miljarder kronor. Det är sex gånger så mycket som vinterspelen i Vancouver för fyra år sedan och fyra gånger så mycket som sommarspelen i London för två år sedan. En tredjedel av den groteska notan förmodas ha försvunnit i korruption.

När Internationella olympiska kommittén (IOK) 2007 tilldelade Ryssland vinterspelen utlovades ett grönt OS i samarbete med FN:s miljöprogram UNEP. Det samarbetet, liksom konsultavtalen med Världsnaturfonden (WWF) och Greenpeace, avslutades när bygget tog fart. Några hänsyn har inte tagits, vare sig miljön eller lokalbefolkningen. Enligt GP:s utsände Anna-Lena Laurén har fler än 2 000 familjer tvingats lämna sina hem.

Sotjis olympiska anläggningar har byggts av åtminstone 70 000 arbetare, många gästarbetare från de näraliggande ryska kaukasiska provinserna och från före detta Sovjetrepubliker i Centralasien. De usla arbetsvillkoren är väl dokumenterade. Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterar om konfiskerade pass, 12 timmars arbetsdag sju dagar i veckan och uteblivna löner. Vittnesmålen om hur protesterande arbetare misshandlats, torterats och deporterats är överväldigande.

Ovanpå allt detta bevakas spelen nu av 40 000 poliser som skall rädda vad som räddas kan av president Putins storryska propagandaspektakel. Sotji ligger nästgårds Kaukasus där den muslimska befolkningens uppror mot rysk överhöghet pågått i 150 år. Vägspärrarnas rädsla för attentat mot spelen är högst befogad.

I dag framstår det som synnerligen omdömeslöst och naivt av IOK att placera vinterspelen i Sotji. Ryssland är en auktoritär stat på gränsen till diktatur och Sotji en mycket olämplig plats, sett såväl till kostnaderna som till säkerhetsriskerna.

Inför framtida olympiska spel behöver IOK inte bara välja värdnation med större omsorg. IOK måste också ta ett större praktiskt ansvar för att ingångna avtal hålls. Visar det sig att värdnationen ignorerar avtal och inte lever upp till den olympiska rörelsens ideal behöver det finnas väl förberedda möjligheter att flytta spelen.

Därtill kommer att kostnaderna för att anordna olympiska spel är ett allt allvarligare problem. Ett enkelt sätt för IOK att begränsa och helst vända kostnadsexplosionen är att som tidigare i den olympiska historien välja bättre förberedda platser där det finns färdiga anläggningar. Accepterar IOK äntligen att spel sprids ut på flera platser kan behovet av nybyggen och därmed kostnaderna begränsas ytterligare.

GP 5/2 -14