Spelade in skiva bakom galler

Bakom gallret på Hinsebergs kvinnoanstalt skrev och sjöng internerna låttexter, som sedan tonsattes. Nu släpps skivan "Hinseberg".

ANNONS
|

Under flera år spelade Sara Thuresson på Sveriges fängelser. Idén fick hon när hon såg filmen "Walk the line" om Johnny Cash. När hon insåg hur talangfulla de intagna var ville hon göra något tillsammans med dem, och satsade då på att arbeta på Hinseberg, Sveriges största kvinnoanstalt.

- Jag tror inte att jag förstod vad jag skulle möta innan jag gjorde det, det finns en sådan otrolig talang, säger Sara Thuresson, till TT.

ANNONS

Pianobaserad musik

Stora delar av musiken har spelats in på Riksmixningsverket i Stockholm. När vi besöker studion övar musikerna bland mixerbord och en skinande ny flygel. Studion tillhör Benny Andersson men används av flera artister, några av dem kvinnorna från Hinseberg.

All musik på deras nya skiva är pianobaserad. När de repade inne på Hinseberg hade Sara Thuresson ibland med sig ett eget piano, men ibland spelade de också på pianot som fanns på plats.

- Men det var lite halvt ostämt, konstaterar Sara Thuresson.

Mycket talang

Love Truvandi är en av de tio interner som har varit med och producerat skivan, men är nu frisläppt från Hinseberg.

- Projektet är helt överväldigande, allt börjar liksom falla på plats efter det, säger hon.

Hon berättar att hon efter att ha kommit ut från fängelset för ett år och tre månader sedan kände att tillvaron var stressig och kaotisk. Det som höll henne uppe var musiken.

ANNONS

- Musik är verkligen terapi. Det känns som att jag genom den har fått mer av en helhetsbild av mig själv, säger hon.

"En riktig eldsjäl"

Sångerskan satt inne under ett år och tio månader för drogsmuggling. Hon orkade inte alltid gå på mötena med musikgruppen men kände sig alltid bättre när Sara Thuresson kom dit.

- Hon är en riktig eldsjäl ut i fingertopparna och hon gjorde allas vardag bättre. Alla i projektet säger att Sara var den som fick dem att hålla ut, vi hade något att se fram emot därinne, säger Love Truvandi.

I höst finns det lösa planer om en turné för gruppen, men inget är ännu spikat.

- Det vore helt fantastiskt, säger Love Truvandi.

ANNONS

Inga fasader

Alla texter till skivan "Hinseberg" har skrivits på anstalten och musiken har skapats genom samarbete mellan de intagna och Sara Thuresson. Det mest givande med projektet har varit alla möten, säger Sara Thuresson.

- När man möts i en sådan sluten miljö som ett fängelse finns det inte så mycket fasader, det finns inte så mycket att dölja, folk är ganska direkta i hur de mår och beter sig. Det var starkt, att komma så nära.

TT

Fakta: Hinseberg

Anstalten Hinseberg ligger i Frövi, strax utanför Örebro.

Den har 93 intagna och är en av Sveriges kvinnoanstalter.

På anstalten finns Kriminalvårdens riksmottagning för kvinnor, dit kommer alla som har dömts till två års fängelse eller mer för utredning.

Anstalten var ursprungligen en herrgård och har anor från 1400-talet.

Källa: Kriminalvården

Fakta: Skivan "Hinseberg"

Alla texter har skrivits på anstalten.

Musiken är producerad av Sara Thuresson och Linn Fijal.

Medverkar gör också Tina Quartey, Hannah Billing, Annelie Johansson, Isabelle Andö, Gaiane Pilossian, Anna Manell och Ruth Sprage.

Skivan är inspelad på Riksmixningsverket i Stockholm och Hinsebergs anstalt i Frövi.

På skivan finns nio spår: "Fri", "Liel", "What man", "I betongen", "Hösten knackar på", "Shimmer", "Inte planerat", "Vaggvisa för en burfågel" och "Livets skörhet".

Interner som har skrivit texter: Mia, Susana, Love, Yulie, Britt-Marie, Tina, Jeanette, Steina, Amanda

Fakta: "Fri"

"Sträva inte mot under – du kommer att falla

Håll hårt i friheten – låt den bli din bästa vän"

(Utdrag ur texten till låten "Fri", spår ett på skivan, skriven av Mia)

Källa: Skivan "Hinseberg"

ANNONS