Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Spartrender i Sverige 2020

Svenskarna är överlag bra på att spara. Enligt en undersökning från Expressen 2018 sparade 9 av 10 svenskar, oavsett inkomst. Det råder delade meningar om vilken typ av sparande som ger mest avkastning. Under 2020 förväntas svenskarna att spara på sätt som ökar deras kapital, men också där de själva kan bestämma risken.

Investeringssparkonto (ISK)

Att placera pengar i ett investeringssparkonto har blivit en vanlig sparmetod. Innehavaren väljer själv vilka aktier och fonder som hen vill spara i. Kontot är varken tidsbundet eller har några restriktioner för när innehavaren kan sälja eller köpa värdepapper. Till skillnad mot andra fond- och aktiekonton betalar innehavaren inte skatt vid vinstförsäljning. Istället betalas en schablonskatt, vilket är en årlig skatt som baseras på det totala sparade beloppet.  
 
De som sysslar med daytrading, eller dagshandel på svenska, och som tar positioner på finansiella tillgångar istället för att införskaffa dem kan öppna ett särskilt ISK. Det finns investeringssparkonton för hävstångsprodukten turbowarrant som fungerar på samma sätt som klassiska ISK. Innehavaren betalar endast en schablonskatt och behöver inte uppge vinst eller förlust av kapital i sin deklaration. Ett turbo-ISK kan endast öppnas av privatpersoner och är inte tillgängligt för företag. 

Kapitalförsäkring

En annan sparmetod är genom en kapitalförsäkring. Försäkringen köps genom ett försäkringsbolag och kommer i tre varianter: fondförsäkring, traditionell försäkring och depåförsäkring. I en fondförsäkring sparar innehavaren i fonder som erbjuds av försäkringsbolaget. Med den traditionella försäkringen placerar försäkringsbolaget innehavarens pengar på ett sätt som de tror kommer att generera en avkastning. Detta kan vara båda i aktier, obligationer och fonder. Med en depåförsäkring är det innehavaren själv som placerar sina pengar. 

Kapitalförsäkringar är alltid bundna i en viss tid. Det kan handla om några månader upp till flera år. Varje år betalas en skatt baserad på värdet och insättningarna. Det betalas ingen skatt vid försäljning av t.ex. aktier eftersom försäkringstagaren aldrig blir den faktiska ägaren av tillgångarna.

Amortera bolån

Den som har lån på sin bostad kan spara pengar genom att amortera. Från och med 2018 måste bolånetagare amortera en viss procent av det totala lånebeloppet. 3 procent ska amorteras om lånet överstiger 70 procent av bostadens värde. Det sjunker till 2 procent om lånet ligger på 50–70 procent av bostadens värde. 1 procent ska amorteras på lån som ligger på 50 procent eller lägre. Även om det är en obligatorisk kostnad varje månad blir bostaden i slutändan en investering. Ju större del som ägs vid en försäljning, desto större vinst betalas ut i pengar.

Den som har ett bostadslån med höga räntekostnader kan även spara pengar genom att undersöka möjligheten att skriva om det. Det är vanligt att svenska hushåll har flera lån med höga räntor och i några fall är det möjligt att slå ihop dem. Detta kallas då för ett samlingslån. Låntagaren betalar en ränta som är baserad på samtliga lån och kan spara flera hundralappar varje månad, vilket i sin tur kan läggas på amortering.

Många gånger är det viktigare att spara, än hur det sparas. Vill man däremot få en högre avkastning på sitt sparande gäller det att hitta en metod som passar både intresse och risktänk.