Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Spårvagnarna var bättre förr

De nya italienska spårvagnarna är bullrigare och skakigare än spårvagnarna från 1980-talet och sittkomforten är sämre.

Hanne K Larssen, ett företag i Göteborg som undersöker attityder, opinioner och reklampåverkan, har de senaste dagarna frågat 100 spårvagnsresenärer om vilka spårvagnar de helst åker med och vad de anser om komfort, tillgänglighet, ljudnivå och skakningar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De flesta anser föga oväntat att de gamla vagnarna från 1960-talet har sämst tillgänglighet medan 80-talsvagnarna och de nya italienska vagnarna är ungefär lika bra.

Lika många tycker ljudnivån är bra i 80-talsvagnarna och de italienska vagnarna. Men fyra gånger fler är missnöjda med buller och gnissel i de italienska vagnarna.

De flesta anser att de äldsta vagnarna skakar mest men många är också kritiska mot de italienska vagnarna. Väldigt få är negativa till 80-talsvagnarna.

På samma sätt är de flesta kritiska till sittkomforten i de äldsta vagnarna men betyget för 80-talsvagnarna blir betydligt bättre än för de italienska vagnarna.

- Det är intressant och lite skrämmande att de nya italienska vagnarna upplevs som sämre än 80-talsvagnarna i nästan alla avseenden, säger projektledaren Hanne Larssen.

- Man kanske kunde hoppas att vagnar som är 20 år nyare vore bättre i stället för sämre. Att nya vagnar är bättre än 40-50 år gamla vagnar är kanske inte så förvånande.

- Något måste ha gått ordentligt snett när man utformade och byggde de italienska vagnarna.

Medarbetarna på Hanne K Larssen intervjuade under tisdagen och torsdagen 100 spårvagnsresenärer som uppgav att de reser med spårvagn minst fyra dagar i veckan. Intervjuerna gjordes i Brunnsparken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.