Spänd väntan på Krims folkomröstning

ANNONS
|

De bägge stormakternas utrikesministrar John Kerry och Sergej Lavrov möttes i dag i London för att i sista stund försöka hitta en lösning. Men Väst och Ryssland har inte samma bild av situationen i Ukraina, sade Lavrov efter mötet. Han upprepade enligt AFP att Ryssland kommer att "respektera krimbornas vilja".

På söndag är det meningen att 1,7-1,8 miljoner väljare på Krim ska svara på frågan om de vill att Krim ska bli ryskt, eller förbli ukrainskt men återgå till konstitutionen från 1992. Det sistnämnda anses av vissa bedömare leda till samma resultat.

Vad som händer efter folkomröstningen - där en prorysk seger anses vara riggad - är oklart. Det kan ta mellan tre och tolv månader innan en rysk administration införts på Krim, säger halvöns vice premiärminister Rustam Temirgaliev till nyhetsbyrån Interfax. Bland annat måste rättsväsendet göras om i enlighet med rysk lag, och id-handlingar och pass bytas ut.

ANNONS

Men varken USA, EU eller Ukraina är redo att godta folkomröstningen. I ett utkast till FN:s säkerhetsråd, tänkt att behandlas under lördagen, uppmanas alla stater att "inte erkänna någon förändring av Krims status på basis av denna folkomröstning". Ukrainas tillfällige premiärminister Arsenij Jatsenjuk kallar folkomröstningen "illegitim".

Krimtatarerna, med dåliga erfarenheter av ryskt styre, ber Nato att intervenera för att förhindra en "massaker" och vill bojkotta folkomröstningen. Men under fredagsbönen i staden Bachtjysaraj uppmanades den muslimska minoriteten enligt AFP att avstå från "provokationer" inför omröstningen.

Åsiktsskillnaderna mellan östra och västra Ukraina är dock färre än väntat, enligt en opinionsundersökning från det internationella aktivistnätverket Avaaz. En majoritet av befolkningen i de båda områdena vill ha närmare relationer till både väst och öst, skriver Reuters med hänvisning till undersökningen.

Svenska UD avråder tills vidare från alla resor till Krimhalvön samt från icke nödvändiga resor till resten av Ukraina.

ANNONS