Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Chalmers kårordförande Carl von Rosen Johansson berättar att studenterna brukar gå samman och hjälpa varandra med övernattningar.

Sover på soffor i bostadsbrist

Bostadssituationen är akut, inte minst för studenter. På Chalmers i Göteborg hjälps man åt och de äldre studenterna lånar ut soffor till de nyintagna.

– Det här är verkligen ett återkommande problem. Situationen är rätt akut, och det är ingen hemlighet att den har den varit så länge. Det är bedrövligt, säger Carl von Rosen Johansson, ordförande för Chalmers studentkår. 
Omkring 2500 nya studenter ska börja studera vid den tekniska högskolan om några veckor. I tisdags var det inskrivning och den första september börjar studierna. Fram till dess finns tid att lära känna campus och alla studiekamrater. Tiden fram till start är knapp och många av studenterna står nu utan bostad. För att lösa de akuta problemen öppnar de äldre studenterna upp sina dörrar för de nyintagna. 

– Det finns en Chalmersanda, att man hjälper till så gått det går. Tyvärr blir det enklare nödlösningar där äldre studenter lånar ut soffor. Vid uppropet brukar vi fråga de nyantagna om de har fått tag på bostad eller inte, för det händer att folk dyker upp med en ryggsäck på ryggen och inte vet vart de ska ta vägen. 
Carl von Rosen Johansson berättar att problemet är som störst under augusti och september. Han berättar att det brukar vara lättast att få tag i en bostad under mars och april, detta på grund av att Chalmers endast har kursstart en gång per år medan

Läs mer: Åratal i kö för studentbostad

Göteborgs universitet startar flera utbildningar under både höst och vår. Han säger att situationen gör att många tvingas bo utanför staden och pendla.  
– Förutom att det kan innebära att folk får pendla två timmar om dagen så gör det att de missar en del aktiviteter och det är såklart tråkigt. 
Han stötte själv på problem när han flyttade hit från Stockholm för tre år sedan. Han hade ställt sig i kö ett halvår tidigare men var inte i närheten av att få en egen bostad. I stället lyckades han efter en stunds letande bland sitt kontaktnät få tag i ett rum i ett kollektiv. Nu delar han en studentlägenhet med sin flickvän, en större bostad hon köat för i fyra år.

Chalmers studentbostäder planerar bygga 1500 nya bostäder, men Carl von Rosen Johansson berättar att processen tar lång tid. Arbetet med att få detaljplaner godkända beskriver han som en bromskloss. Inkomna överklaganden gör att projekten läggs på is och tar längre tid än planerat att genomföra. 
– Det är jättetråkigt och det är vi studenter som blir lidande och går utan bostad. Hela Göteborg vill att vi bygger mer, men det tar för lång tid.