Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sound Masking filtrerar bort störande ljud och ger en behaglig arbetsmiljö

Öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontorsytor blir allt vanligare. Nackdelen med dem är att störningsljud och mänskligt tal gör att många medarbetare får svårt att koncentrera sig. Vanligtvis används ljuddämpande paneler, men numera finns en nyskapande lösning som kan förbättra den akustiska miljön: Sound Masking från SAC Nordic.

Sound Masking erbjuder en innovativ och effektiv lösning på akustikproblem i såväl kontorsmiljöer som i sjukvården och i miljöer där sekretess värderas högt, exempelvis på bankkontor.

− En faktor som bidrar till att många har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap är det faktum att de ständigt omges av kollegors prat. Det stjäl uppmärksamhet eftersom hjärnan är inställd på att vilja höra vad som sägs. Många medarbetare upplever också det integritetskränkande att många kollegor kan överhöra vad man pratar om i exempelvis ett telefonsamtal, vare sig det är privat eller jobbrelaterat, säger Johan Björk, Sound Masking specialist på SAC Nordic.

Sound Masking, eller ljudmaskering som det heter på svenska, är en innovativ lösning som kan skapa en attraktiv arbetsmiljö, även i öppna kontorslandskap. Genom att tillsätta ett extra ljud som speglar det mänskliga talet och som närmast kan liknas vid vindbrus eller ljudet från en luftkonditionering kan Sound Masking effektivt maskera mänskligt tal. Ljudet är tillräckligt lågt för att man inte ens ska tänka på att det existerar. 

− Sound Masking i kombination med vanliga akustiska åtgärder gör att man kan skala ner distansen på vilken man hör det mänskliga talet från drygt trettio till uppskattningsvis fem meter. Då kan man lätt sitta och prata med kollegor inom några meters håll, men slipper störas de människor som är på fem till trettio meters avstånd, säger Johan Björk.

Maskerar mänskligt tal på kontor, i sjukvården och på bankkontor

Utöver kontorslandskap lämpar sig Sound Masking mycket bra även i miljöer där integritet och sekretess värderas högt, exempelvis på ett bankkontor eller på en läkarmottagning, där kunder och patienter delar med sig av känslig information.

I en banklokal där man använder Sound Masking kan kunden känna sig trygg i vetskapen att den information de delar med sig av till personalen i kassan inte hörs ut till andra kunder som befinner sig i lokalen. 

SAC Sound Masking är ett helt nytt marknadsområde för SAC Nordic, som sedan 1998 jobbat som ljudgrossist med inriktning mot säkerhet. 

− Vi har varit marknadsledande på talat utrymningslarm och började erbjuda Sound Masking lösningar för drygt ett år sedan. Sound Masking är med andra ord ett relativt nytt fenomen i Sverige. Intresset är stort och marknadspotentialen för den här innovativa lösningen är omfattande, säger Andreas Elingdal, vd på SAC Nordic.

www.sacnordic.se