I december berättade GP om SOS Barnbyars beslut att öppna ett ungdomscentrum i Hammarkullen. I går var det dags för invigning på Bredfjällsgatan, med lysande marschaller som visade besökare vägen genom den tjocka dimman. Hit, till ungdomscentrat ska ensamkommande unga som bor hos släkt och anhöriga i området kunna gå för att få stöd av personliga mentorer. Catharina Gehrke är generalsekreterare på SOS Barnbyar.
– Den här gruppen ensamkommande är mer utsatt än andra grupper. Det finns inget stöd för dem, och många bor hos familjer som har dålig erfarenhet av myndigheter.
Beslutet att öppna en verksamhet i Sverige efter många års internationellt arbete kom naturligt, säger Catharina Gehrke.
– Våren 2015 gjorde vi en kartläggning. Var är behovet av stöd störst? Var kan vi göra mest skillnad?
Gruppen ensamkommande ungdomar med eget boende lyftes fram, och i Hammarkullen i Göteborg var gruppen särskilt stor. I dag beräknas omkring 500 ensamkommande unga bo i området.
Ungdomscentrats gruppchef Zainab Hussaini säger att de ensamkommande ungdomarna har en enorm kompetens som samhället måste ta vara på.
– Alla har tagit sig hit till Sverige på egen hand, de har klarat mycket mer än vad jag skulle klara av. Vi får inte se dem som offer, det här är inga små fågelungar som vi ska rädda.
Mentorerna Sabrin Jaja och Andreas Johansson håller med. Sabrin Jaja förklarar att ungdomarna ska få hjälp med det de själva efterfrågar.
– Vi utgår ifrån individens behov. Sen har vi kontakt med föreningslivet, och ett stort nätverk som hjälper oss att kunna tillgodose behoven.
Centrat drivs i samarbete med bland annat Göteborgs Stad. För att knyta kontakter i området har mentorerna besökt skolor, föreningar och organisationer. Andreas Johansson tror att mentorernas olika erfarenheter och bakgrunder är en styrka.
– Göteborg är på många sätt en splittrad stad. Vi behöver olika erfarenheter om vi ska kunna bygga broar, säger han.
Gruppchef Zainab Hussaini fyller i.
– Jag brukar säga att jag når in i ett hörn, och någon annan i ett annat. Tillsammans når vi många.
Catharina Gehrke hoppas att SOS Barnbyars verksamhet på sikt ska sprida sig till fler delar av landet.
– Alla barn och ungdomar i världen har samma rättigheter och behov av att synas och utvecklas. Här kan vi bidra till att göra det möjligt.