Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sorgestund för massmördarens offer

Offren för bombdådet i Oslo och massakern på Utöya hedras under söndagen i kyrkor runt om i Norge och Sverige.

Offren för dåden i Oslo och i massakern på Utöya hedrades i dag i kyrkor runt om i Norge och Sverige. I morgon håller båda länderna också en tyst minut klockan 12 för att hedra offren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Redan strax efter klockan nio i morse köade människor för att komma in till högmässan i Oslo domkyrka.

Stämningen i den fullsatta kyrkan var mycket dämpad. Många var rörda när de kom in. Flera av ungdomarna som var med på Utöya närvarade i domkyrkan och många av dem grät öppet. Högmässan, som bland andra statsminister Jens Stoltenberg och kungaparet deltog i, var en mässa "för sorg och hopp".

-Vi är ett folk i sorg. Ett helt folk har mist bröder och systrar i de ofattbara attentaten, sade biskop Ole Christian Kvarme.

Statsminister Jens Stoltenberg talade om att trots att det bara gått två dygn sedan dåden så känns det som en evighet. Hans röst brast och flera i kyrkan grät öppet när han berättade om två av dem som dödats.

I Stockholm ringde klockorna till sorgegudstjänst i den norska kyrkan på Söder i Stockholm. Människor talade med låga röster när de gick förbi den norska flaggan på halv stång.

Låga snyftningar hördes i kyrkan när prästerna tog till orda och hälsade välkomna de besökare som kommit för att visa sitt deltagande. En präst beskrev försöken att hitta en förklaring i det till synes oförklarliga, en serie händelser som varit svåra att förstå.

-En sommaridyll som plötsligt blev ett människoskapat helvete.

Bland besökarna fanns Sveriges kronprinsessa Victoria, prins Daniel, och ett antal statsråd som representerade Sveriges regering.