Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sorgen tog över allt

Idag kämpar Andreas med sorg. Och han är inte ensam. För varje cancerbesked är vi ännu fler som står bredvid. Ännu fler som drabbas utan att faktiskt vara sjuka. Under september lyfter Ung Cancer därför de unga vuxna närstående som slängs in i den oro och hjälplöshet som cancern för med sig.

Andreas var bara 10 år när hans mamma Kristina drabbades av cancer. Livet vändes upp och ner. Sjukdomen följde familjen i nästan ett decennium innan Kristina somnade in 2016, i sviterna av vad som börjat som bröstcancer. Trots detta fick inte Andreas, hans pappa och syster någon hjälp från sjukvården att bearbeta sorgen.

– Ibland är det svårt att särskilja den tiden som hade med cancern att göra i och med att den var där i hela tio år. Halva mitt liv. Det fanns liksom tillslut ingenting före cancerns intåg i våra liv. Inget minne från den tiden som kunde övervinna sorgen som senare kom, säger Andreas.

Mammans sjukdom tvingade Andreas in i en värld fylld av planering, sjukhusbesök, oro och stress. Samtidigt som han bara var ett barn fick situationen honom att växa upp ordentligt. Det blev mer ansvar hemma, följa med till sjukhus men också förbereda sig på att hans mamma närsomhelst kunde dö. 

Det som känns tyngst hos Andreas och det som satt de djupaste såren är när mamma Kristinas cancer spred sig från lungorna till hjärnan. Av läkarna följde flera uppmaningar om att säga hejdå en sista gång, men ingen från vården följde upp efter hon gått bort för att erbjuda emotionellt stöd trots att familjen låg i spillror.

– Det första året efter mammas bortgång kunde jag inte hantera min sorg. Jag höll det mesta inom mig. Jag tyckte det var lättare att rikta mitt fokus åt att hjälpa min familj att bearbeta deras sorg och till mina vänner som led av andra problem. 

Drabbar hela familjer

Ung Cancer arbetar aktivt med att uppmärksamma den brist på stöd som finns till närstående inom svensk cancervård. I rapporten De unga bakom cancern som släpptes förra året vittnar en stor andel unga vuxna om bristen på stöd, trots att ett stort behov finns. Ung Cancers undersökning visade att av de 274 personer som intervjuades upplevde tre fjärdedelar ett stort behov av stöd och trots det var endast tio procent nöjda med stödet de fått från sjukvården

Att cancer inte bara drabbar den sjuke är uppenbart. Samtidigt så lägger sjukvården och välfärdssystemet sin fokus och uppmärksamhet på den som är sjuk och de närstående glöms ofta bort, menar Andreas. Det var först när Andreas kom i kontakt med Ung Cancer som han äntligen kände att han kunde öppna upp sig. 

– Att berätta för någon om hur man mår på riktigt är svårt. Ren fakta är enkelt. Att säga att mamma är död är okej, för det är ju sant. Det är de små detaljerna som får mig att bryta ihop. Förr så klarade jag inte av att öppna upp och prata om dem. Men där kom Ung Cancer in och hjälpte mig. Jag lärde mig att dela med mig och att det gör mig starkare. Jag insåg att jag var värd att få prata om det. Och det har hjälpt mig att nå en plats där jag kan leva ett mer normalt liv.

Läs mer om stöd för närstående på ungcancer.se