Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sommar i P1: Johan Kuylenstierna

Hopp istället för klimatångest. Klimatforskaren och miljödirektören Johan Kuylenstierna tror på människans förmåga att rädda planeten.

Johan Kuylenstierna börjar med att berätta om sin mormor, hon blev 103 år och fick se Sverige utvecklas från ett av de fattigaste länderna till ett av de rikaste. Hon tyckte inte det var bättre förr.

Det tycker inte miljöexperten Johan Kuylenstierna heller, han kallar han sig för framtidsoptimist.

Personligare än så blir han inte, jo, han kommenterar låtarna i programmet lite kort, annars får vi inte veta så mycket om honom. Men det är gott så, han har ett viktigt ämne och ett tydligt budskap: Miljön är inget särintresse, menar han. Människan och samhällets utveckling måste sättas i centrum om miljöarbetet ska lyckas. Det handlar om att förändra system som gör det enkelt att göra rätt.

Trump och Brexit är ett steg bakåt, men Kuylenstierna väljer att se möjligheter. Precis som efter bakslaget i Köpenhamn kan detta öppna för andra samarbeten 
Även om han varnar för en övertro på konsumentmakt, understryker han sin tro på människan och uppmanar oss att inte slänga mat. En symbolfråga, men också ett konkret sätt att göra skillnad.