Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sommar 5/7, Lutfi Kolgjini

Den förste från svensk travsport att sommarprata gör det rakt, kronologiskt och osentimentalt. Lutfi Kolgjinis familj flydde till Kosovo från det kommunistiska Albanien i slutet av 40-talet, men för att ge de sju barnen en bra framtid flyttade de vidare till Sverige och Malmö. Kolgjini, Ludde kallad, berättar hur han älskade att vara med familjens djur och fick valla fåren och ta hand om åsnorna. I Malmö drogs han till Jägersro och visste redan som 16-åring att han skulle ägna sitt liv åt hästar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag uppfattar travvärlden som gåtfull och lite skrämmande, med stora pengar, obegriplig lingo och en instrumentell syn på djur. Men Kolgjini, som vunnit otaliga lopp och som idag har ett 40-tal anställda och 200 hästar i träning, berättar att hans fascination kommer av att hästarna låter honom tygla deras kraft. Att ta revansch på det förflutna och dem som inte har trott på honom verkar också vara en större drivkraft än miljonerna som klapprar ut och in hur hans stall.

Programmet ger en ögonblicksbild av makstpelen i travvärlden och lyssnaren får en stund dela Kolgjinis passion för det starka djuret med de känsliga sinnena.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.