Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Somaliasvenskarna kända av Säpo

Under närmare två år drev Säpo en förundersökning mot "Abu Zaid" som i dag sitter häktad i USA, misstänkt för terroristbrott. Den lades ned samtidigt som "Abu Zaid" greps i Djibouti i början av augusti förra året. Därmed blev det fritt fram för FBI att ta över.

I november 2010 lade Al-shabaab ut en video, inspelad på en idrottsarena i Somalias huvudstad Mogadishu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I videon talar en ung man som kallar sig Abu Zaid, klädd i blå skjorta och rutig sjal virad över huvudet, in i kameran på en svenska som bara talas av en som är uppväxt i Sverige. Han vänder sig till sina "bröder och systrar i Sverige och övriga delar av världen" och uppmanar dem att komma till Somalia och engagera sig i det heliga kriget.

Sedan höjer han sitt finger och talar direkt till "den där hunden, Lars Vilks, som gjorde teckningar av profeten". "Besinna dig! Vad det än är, om inte i dag, om inte i morgon, så vet att vi har inte glömt vad du har gjort. Vi kommer ta dig! ... det som väntar dig ... är bara det här. Det är halshuggning", säger han och för fingret över halsen.

Säpo trodde sig kunna identifiera den unge mannen. Vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid åklagarkammaren för säkerhetsmål beslöt den 29 november 2010 att inleda en förundersökning mot "Abu Zaid" rörande olaga hot.

Den förundersökningen lades ned den 7 augusti förra året, efter ett år och nio månader.

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. Brottet har begåtts utomlands. Det finns inte förutsättningar för internationell rättslig hjälp", skrev Agneta Hilding Qvarnström i sitt beslut.

Då satt "Abu Zaid" tillsammans med kamraten "Ismail" fängslad i Djibouti.

Hoppat av Al-shabaab

Under flera år hade de varit engagerade av Al-shabaab i Somalia. De hade gripits på väg till Jemen. Enligt de båda männens anhöriga hade de hoppat av Al-shabaab och var på väg hem till Sverige.

I Djibouti förhördes de av amerikanska FBI-agenter.

Enligt vad en av de fängslade uppgett i telefonsamtal med en anhörig har FBI-agenterna sagt sig vänta på klartecken från Sverige för att ta över dem till USA.

Säpo fick information om att de båda svenskarna fanns i Djibouti.

Säpo informerade i sin tur åklagarkammaren för säkerhetsmål med det material Säpo samlat om "Abu Zaid". Den 17 augusti beslöt Agnet Hilding Qvarnström att inte inleda någon ny förundersökning mot Abu Zaid.

Motivering: "Det saknas anledning anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats."

Två beslut togs således med tio dagars mellanrum som innebar att det inte längre fanns några brottsmisstankar mot Abu Zaid.

Eftersom Sverige inte längre misstänkte svenskarna för brott begärdes de inte utlämnade till Sverige. Djibouti hade bara en begäran från USA att ta ställning till.

Var det en tillfällighet att beslutet att lägga ned en pågående förundersökning kom just när den misstänkte kunde tas till Sverige för förhör?

- Varje beslut grundar sig på sina egna förutsättningar, säger Agneta Hilding Qvarnström.

Hon menar att beslutet inte hade något samband med att den tidigare misstänkte hade gripits.

Gösta Hultén, talesperson för organisationen Charta 2008, är kritisk till att svenska myndigheter inte gjorde mer för att få hem svenskarna från Djibouti.

- Jag vet inte exakt när svenskarna greps i Djibouti. Men om det var känt att de gripits när beslutet togs att lägga ned en pågående förundersökning så kan man misstänka att det finns ett samband.

De båda svenskar som häktades i New York den 21 december har varit under Säpos uppsikt redan innan de tog sig till Somalia för fyra år sedan.

De båda förekommer också med i pm från Säpo och avlyssnade telefonsamtal i den utredning som låg till grund för åtalet mot två unga män som i december 2010 dömdes till fyra års fängelse för stämpling till terroristbrott av Göteborgs tingsrätt men senare friades av hovrätten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.