Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Soltech - helhetslösningen för hållbara fastigheter

Soltech slår samman tre av sina dotterbolag och blir en ännu starkare aktör på resan mot ett hållbarare samhälle. 30 års erfarenhet med kompetens inom solcellslösningar och helhetsentreprenader för energianläggningar gör det enkelt för kunderna att också bli en del av den gröna omställningen.

Sverige står inför en enorm energiutmaning där många fasar ut fossila bränslen och kärnkraft som ersätts av bland annat vind och solenergi. Utöver det ska transportsektorn sänka utsläppen och en stor utbyggnad av elbilsladdning kommer efterfrågas. För att kunna ta tillvara vind- och solenergi på bästa sätt krävs omfattande arbete som bör involvera alla delar av samhället – och där kan fastighetsägare göra stor skillnad.

– Hela Soltechs passion och drivkraft är att vara en del av lösningen. Vi kommer se en enorm ökning i behov av storskalig solenergi och där måste vi säkerställa att det görs på ett sätt där exempelvis solcellsparker inte konkurrerar med jordbruksmark. Därför har vi på Soltech tagit tillvara på ytor som inte används för att skapa hållbara energikällor, berättar Christoffer Caesar, vd på Soltech Energys dotterbolag Soltech Energy Solutions.

Fastigheter blir smarta energihubbar

Ett spännande projekt är ett parkeringshus i Mölnlycke utanför Göteborg. I stället för att bygga med betong som kan sägas bli en “död” yta har Soltech använt annat material och nyttjat platsen för att skapa en levande fasad med integrerade solceller – både estetiskt och effektivt.

– Utöver att man maximerar fastighetens solcellspotential tillsätter vi smart styrning och batterier som gör det möjligt att lagra el. När elpriset är dyrt eller elnätet överbelastat går det att automatiskt växla till lagrad solenergi. På så sätt skapar vi lönsamhet för fastighetsägaren som i sin tur kan bidra till större samhällsnytta, säger Christoffer Caesar.

Det är enligt Christoffer Ceasar viktigt att tänka på helheten och menar att fastighetsägare bör tänka steget längre.

– Om vi även kan sätta upp laddstolpar för elfordon i anslutning till fastigheten kan vi skapa en ännu mer hållbar lösning. Man ska inte behöva åka onödiga mil för att ladda upp batteriet när du istället kan göra det där du bor, arbetar eller handlar, allt med el från solceller. Vi hjälper till att göra beräkningen på lönsamhet åt våra kunder, installationen av anläggningen och självfallet hela driften utav den. Eftersom koncernen nu består av bolag som kan hantera både bygg och installation av el och solceller behöver kunden bara ha kontakt med en projektledare, säger Christoffer Caesar och fortsätter:

– Vi erbjuder även affärsmodeller där vi investerar åt fastighetsägaren och tar en del av besparingen. Det säger mycket om hur starkt tror vi på att vårt arbete är långsiktigt, hållbart och lönsamt, avslutar han.