Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Solrosor renar marken från bly. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Solrosor och gräslök renar förgiftad mark

Solrosen är en hejare på att suga upp bly och gräslöken tar upp kadmium. Växternas renande förmåga kan komma till nytta när marken kring nedlagda glasbruk i Småland ska saneras.

När de översta lagren med förgiftad jord eller hela glasdeponin fraktats bort kan växter som till exempel lin, rölleka och brunsenap användas för att göra marken säker, föreslår professor William Hogland vid Linnéuniversitetet. Han är eldsjälen bakom ett projekt som nyligen tilldelats 400 000 kronor för att i samarbete med forskare i Ukraina och de tre baltiska staterna vidareutveckla idéerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Man kan göra snygga parker av detta som kan bli turistattraktioner helt enkelt, säger han till TT.

Tanken är att involvera glaskonstnärer som kan ställa ut skulpturer och att det hela ska ske i samarbete med lokala företag som kan producera och bidra med exempelvis fontäner, broar och stenskulpturer.

-Det finns hur många idéer som helst.

Markerna runt gamla glasbruk brukar utöver bly och kadmium även innehålla arsenik. Där kan också finnas koppar och färgpigment. Hittills har bara någon enstaka deponi sanerats och då har jordmassorna körts iväg till en avfallsanläggning. Men nu undersöks också hur man med ny teknik ska kunna återvinna glas ur deponierna och hur bly och glas därmed kan separeras.