Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sofia Karlsson blev tredje talespersonen

28-åriga Sofia Karlsson, som varit studentpolitiskt aktiv i Göteborg, valdes på lördagseftermiddagen till en av tre talespersoner för Feministiskt initiativ. Samtidigt valdes Gudrun Schyman och Devrim Mavi, som båda föreslagits av valberedningen.
Gudrun Schyman fick med 279 röster det starkaste stödet när 296 deltagare på Fi:s pågående årsmöte i Örebro röstade om talespersoner. Devrim Mavi, 34-årig journalist, bosatt i Solna fick 248 röster och Sofia Karlsson, som numera bor i Stockholm fick 214 röster. En fjärde kandidat, Lourdes Daza-Gillman, 59-årig ingenjör och konstnär, bosatt i Stockholm, fick 132 röster.
40-talisten Gudrun Schyman gav 70-talisterna Devrim Mavi och Sofia Karlsson varsin puss på kinden när valet var klart och de från scenen blev hyllade av årsmötet. De tre gjorde ett par korta kamputtalanden.
- Patriarkatet må darra, vi kommer, sa Devrim Mavi.
- Nu kör vi, sa Sofia Karlsson.

Gudrun Schyman sa att hon skulle ljuga om hon sa att hon var förvånad över att hon hade blivit vald, men var stolt och ödmjuk.
- Nu ska vi lyfta varandra och alla kvinnor inte bara i Sverige utan i hela världen.
Att Fi ska ha tre talespersoner stod inte klart förrän sent i går kväll. Beslutet togs med en knapp majoritet och av en så uttröttad församling att det inför dagens möte inkommit synpunkter på beslutet. Efter diverse procedurdiskussioner stod det så småningom klart att beslutet inte skulle rivas upp.

Vid en presskonferens fick talespersoner frågor om hur de tänkt dela upp arbetet mellan sig, men det var inget de hade hunnit diskutera.
Sofia Karlsson fick också möjlighet att kommentera den kritik som den avhoppade styrelseledamoten Ebba Witt-Brattström riktat mot henne i TV4 på morgonen. Enligt Witt-Brattström är Sofia Karlsson olämplig på grund av sin makthunger och Tiina Rosenberg olämplig på grund av sitt engagemang i HBT-frågor (homo-bi- och transsexualitet).
- Jag tror det är att tilltro min person alltför mycket. Den enda fiende jag har är patriarkatet, sa Sofia Karlsson.

Styrelseledamoten Monica Brun tog Tiina Rosenberg i försvar.
- Det är just på grund av hennes engagemang i dessa frågor som hon är med i styrelsen.
Under eftermiddagen diskuterar årsmötet politik i olika arbetsgrupper samt röstar om den nya styrelsen. Utöver talespersonerna ska tolv ledamöter väljas. Det finns 38 kandidater, av vilka fyra är män.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.