Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Soffliggare klarar sig bättre

De som struntat i att välja premiepensionsfond har klarat sig bättre än de som gjort aktiva val. Premiepensionsmyndighetens årliga rapport visar att snittutvecklingen i "soffliggaralternativet", statliga AP 7 Såfa, är 6,2 procent per år för dem som varit med sedan starten. För dem med egna val är siffran 4,8 procent, skriver DN.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Såfas framgång förklaras dels med låg avgift, dels på hävstången som gör att avkastningen ökar när börskurserna stiger.

Hävstången innebär också att effekten kan bli den motsatta när börsen sjunker, det vill säga att AP7 Såfa då tappar mer än andra fonder.

-Det är viktigt att Sjunde AP-fonden som förvaltar Såfa vårdar de pengar de tjänat under de goda åren, och växlar ner aktiviteten, säger Bengt Norrby, statistikansvarig för premiepensionen på Pensionsmyndigheten.

De som satt samman egna fondportföljer återfinns både i botten och toppen av statistiken.

-Det finns en liten grupp vars innehav utvecklats väldigt bra. De är inte överdrivet aktiva, utan har gjort väldigt välavvägda fondval. Systemet är inget för day-trading, det är ganska långsamt och lämpar sig inte för att vara väldigt aktiv, säger Bengt Norrby.

Statistiken visar att spridningen mellan hur spararnas premiepension utvecklas blir mindre ju längre de funnits med i systemet. Det tycker Bengt Norrby är intressant, mot bakgrund av den diskussion som finns om att systemet med fondsparande kan leda till stora skillnader mellan pensionärer.

-Siffrorna tyder på att spridningen minskar över tid, inte ökar.