Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Imamen Ahmed Ghanem ryter ifrån mot trycket som gör att kvinnor inte vågar klä sig som de vill.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Social kontroll i förorten

Invandrarkvinnor i Göteborg vågar inte klä sig som de vill. Av rädsla för att få nedlåtande kommentarer eller för att råka illa ut. Imamen Ahmed Ghanem ryter ifrån: – Det är hemskt.

Nyligen rapporterades det om social kontroll i förorter i Stockholm. Så ser det även ut i Göteborg. GP har pratat med ett femtontal kvinnor med utländsk bakgrund, boende i nordöstra Göteborg. Några av dem är nyanlända, andra har bott här länge. De berättar om hur det ser ut i deras områden men är rädda för att det de säger ska få konsekvenser. Därför vill de förbli anonyma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En person berättar att hon blir olika bemött beroende på hur hon klär sig. Om hon täcker sitt hår får hon inte lika många ogillande blickar från omgivningen. Det gör att hon väljer slöjan för att slippa bli uttittad och få glåpord efter sig.

En annan beskriver hur en av hennes bekanta börjat göra samma sak. Svärsonens tjat gjorde att hon till slut gav med sig. För att det var enklast så. Hon fortsätter:

– Det riktiga Sverige finns inte kvar i Hjällbo eller Hammarkullen. Jag är själv muslim men jag reagerar när jag ser små flickor i sjal. Det är inte ens likadant i mitt hemland Irak. Små barn ska inte behöva gå klädda på det viset. Det är föräldrarna som tvingar dem.

– Jag har själv en 14-årig dotter som fallit för påtryckningar från sina vänner i skolan. De sa att hon skulle hamna i helvetet om hon inte använde slöja. Då kom hon till mig och sa att hon också ville ha det, men jag sa ifrån. Hon får välja själv när hon blir vuxen.

En annan kvinna berättar:

– När det är varmt ute vill jag ha shorts och ett tunt linne, men jag känner att jag inte vågar ha det. Alla tittar. Och det är inte bara män, även kvinnor gör det. De behöver inte säga något för de säger väldigt mycket med blicken.

Kvinnorna vi pratat med är noga med att poängtera att det självklart finns vuxna kvinnor som väljer att bära slöja av egen vilja, men att det också finns många som inte vågar säga ifrån. Kvinnorna menar att klädseln är en del av ett större problem. De säger att det inte är helt accepterat att tillhöra vilken religion man vill. En person berättar om hur hennes 15-årige son misshandlades på öppen gata av ett gäng äldre killar för att han var kristen. Kvinnorna pratar mycket om värdet av integration. De anser att samhället skulle må bättre av mångfalden om olika etniska grupper blandades.

– I dag bryr man sig mer om vilken religion man tillhör än om hur man är som person. Här ska man inte behöva vara rädd. Lösningen är inte att folk ska flytta, vi måste alla börja anpassa oss. Folk som kommer hit måste lära sig svenska så att vi kan förstå varandra, säger ytterligare en kvinna.

Carl Martin Allwood är professor i psykologi vid Göteborgs universitet. Han berättar att social kontroll och normer är komplexa ämnen.

– Mycket av vår identitet byggs upp kring vårt utseende. Vår klädsel signalerar vilken grupp vi tillhör. Det handlar också om vanetänkande. Det vi inte är vana vid gör oss otrygga.

Marianne Lööf är projektansvarig för föreningen Kvinnocenter i Bergsjön. Hon hävdar att det är svårt att veta vad den sociala kontrollen egentligen beror på. Hon menar att det lika gärna kan handla om att de just är kvinnor och inte nödvändigtvis behöver bero på etnicitet.

– Kvinnor över hela världen förtrycks varje dag. Det är svårt att avgöra om det beror på etniskt ursprung eller inte. Kanske beror det på kön. Vi svenskar tittar ju snett på varandra vi med.

Ahmed Ghanem är imam och vd för Göteborgs moské. Han berättar att problemet går helt emot den islamska tron.

– Jag tycker det är hemskt. Vi står på de utsattas sida oavsett vad för slags tvång det gäller. I vår predikan och i våra föreläsningar driver vi linjen att man ska visa hänsyn. Det gäller även religionsfriheten och att man inte ska lägga sig i hur andra klär sig, vare sig det är kvinnor eller barn.

Vad behöver göras åt saken?

– Jag tror att de som utsätts måste våga säga ifrån. Och sen måste vi fortsätta informera och bygga upp en kunskap för det här är kränkande. Men det är minst lika viktigt att inte klandra en kvinna som är beslöjad av eget val. Vi måste alla respektera varandra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.