Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snabbodla i pallkrage

Det är en lyx att kunna odla egna grönsaker och örter. Men alla hinner inte förbereda en köksträdgård under våren. Vi fixade en rekordsnabb pallkrageodling mitt i sommaren.

Nu ska det gå lätt och snabbt. Helst vill vi hinna skörda persilja till nästa grillning och gräslök till lunchsillen. Då är pallkragar och färdiga plantor det snabbaste sättet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att odla i pallkrage eller annan odlingsram har många fördelar. Man behöver inte gräva i jorden, det blir minimalt med ogräs och dessutom slipper man rotogräs när det är en markduk i botten.

Tätare plantor

Köksträdgården kan placeras nästan på vilket underlag som helst, till och med på ett berg, eftersom själva jordbädden byggs på höjden. Plantorna går att sätta närmare varandra än i ett vanligt trädgårdsland eftersom jorden är så näringsrik. Och det bästa av allt - nästa vår är redan planteringsbädden gjord.

Begagnat

Pallkragar är cirka 20 centimeter höga och går att stapla ovanpå varandra. Normalt används de för att frakta byggmaterial och finns ofta att köpa begagnade hos byggfirmor. I dag, när de blivit så vanliga att odla i, säljs det även nya i vissa trädgårdsbutiker. Smartast är att ställa två pallkragar ovanpå varandra, då blir det ett bra planteringsdjup.

Rea på örter

Många grönsaker är det för sent att så, men till exempel ruccola går att odla hela säsongen. Kolla vilka fröer som finns i butiken och läs ordentligt på påsen. När det gäller färdiga växter reas ofta grönsaker och örter ut så här långt in på säsongen.

När hösten kommer läggs lämpligtvis en spånskiva eller annat skydd över pallkragen. Nästa vår har du förhoppningsvis gräslök och andra fleråriga örter i trädgårdslandet. Och när temperaturen i jorden är sex grader våren 2013 är det bara att börja så igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.