Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snabb spridning av influensan bland barn

Flera barn i Göteborg har vårdats på sjukhus för svininfluensa. Just nu får tre barn vård vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Barnen som lagts in, allt som allt cirka tio barn, har varit från ett till tio år. Flertalet har inte tillhört någon riskgrupp utan varit helt friska tills de däckades av influensan. Några har utvecklat lunginflammation och de flesta har haft påtagliga symptom från luftvägarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Flera av barnen har behövt extra syrgas, men ingen har varit så allvarligt sjuk att det krävts intensivvård, säger Sverker Hansson, verksamhetschef vid sjukhusets medicinklinik.

Att det skedde en ökning i antalet smittade förra veckan märks nu också tydligt på infektionskliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU. I går mitt på dagen vårdades tre personer med verifierad H1N1-influensa och sex med misstänkt sjukdom på avdelningen. En smittad gravid kvinna får sedan slutet av förra veckan intensivvård vid sjukhuset.

I går kom också besked om ett tredje bekräftat dödsfall i den nya influensan. En 48-årig man, tillhörande en av riskgrupperna, hittades i helgen död i sitt hem i Örebro. Om H1N1 också var orsaken till att en treårig Stockholmspojke avled är ännu inte helt bekräftat, däremot är smittan verifierad.

De flesta klarar sjukdomen

Frågan om vårdens ansvar aktualiseras både av treåringens död och av ett fall i Skåne där en allvarligt sjuk man som skickades hem från sjukhuset nu får behandling i konstgjord lunga.

– H1N1-influensa är en besvärlig sjukdom, säger Rune Weijstål chef för infektionskliniken vid SU. På några timmar kan den göra en människa dödssjuk.

De allra flesta klarar av sjukdomen, även om den ger de klassiska besvären med hög feber, sjukdomskänsla och värk i kroppen. Men det finns inga sätt att veta vem som drabbas av allvarliga, livshotande komplikationer. Erfarenheten så här långt från Norge är att cirka 20 procent, eller var femte drabbad, behöver intensivvård.

Tecken på allvarlig sjukdom

Socialstyrelsen kom för bara 14 dagar sedan med nya, uppdaterade rekommendationer för vård av misstänkta fall av svininfluensan. På sidan 11 finns följande tecken på allvarlig sjukdom uppräknade:

Hög feber över tre dygn, andnöd, förhöjd andningsfrekvens, blodiga upphostningar, kräkningar, svårigheter att få i sig vätska, uttorkning, förvirring, krampanfall, lågt blodtryck, blåaktig färgförändring av huden, bröstsmärtor.

– Detta måste vårdgivarna hålla sig till, säger Inger von Rosen, sakkunnig läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet. Legitimerad vårdpersonal måste vara på tårna och hålla sig uppdaterade med vad som gäller. Och allmänheten måste kunna lita till att vården gör korrekta bedömningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.