Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snabb information viktigast i krishantering

Dagen efter spårvagnsolyckan på Wavrinskys plats inleddes skoldagen med brev till alla elever.

Internationella skolan, där den skadade fjärdeklassaren går, är fördelad på två adresser, dels nära Wavrinskys plats (fd seminariet) dels på Molinsgatan (fd Götabergsskolan) med ungefär 400 elever på varje ställe.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Direkt efter olyckan drog hela apparaten igång. Mentorerna, motsvarande de tidigare klassföreståndarna, ringde runt till alla föräldrar i klassen, berättar rektor Mikael Levy.

Nummer ett efter en olycka är just att informera, helst med ljusets hastighet, enligt Levy. All närmast berörd personal ringde under eftermiddagen runt till skolans samtliga lärare.

Elevhälsovårdsteamet höll snabbt ett personalmöte och därefter var alla i teamet tillgängliga för elevsamtal.

- Det var ett antal elever från Götabergsdelen, som gick förbi strax efter att olyckan hade skett. De hade haft lektion häruppe. Teamet tar eleverna, medan jag prioriterar de vuxna, fortsätter Levy.

Under tisdagseftermiddagen kommer alla berörda få brev, antingen med elever, snigelpost eller mejl på svenska och engelska om hur säkerhetsarbetet ska fortskrida.

Problemen med trafiksituationen vid Wavrinskys plats, omgiven av ett virrvarr av spårvagnslinjer, busslinjer, rondell och övergångsställen är inte ny för skolan. Inga allvarligare olyckor har hittills inträffat, förutom en incident vid Kapellplatsen för 1,5 år sedan.

Även för Kristina Stenvall, rektor på närbelägna Guldhedsskolan, gjorde olyckan intryck.

- Det kunde lika gärna ha varit en av våra elever, säger Stenvall och kommer ta tillfället att prata trafik och säkerhet med eleverna.

Som cyklist ser hon dagligen hur eleverna springer för att skynda sig till spårvagnarna, inte sällan med hörlurar i öronen

- Vi ska trycka på Västtrafik och Trafikkontoret så de ser över säkerheten vid hållplatserna, säger Stenvall.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.