Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Snö eller inte? Det är bara att ta sig till jobbet.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Snökaoset - inget giltigt skäl att utebli från jobbet

Blev du sen till jobbet på grund av tisdagens snökaos? Är du anställd av Göteborgs stad så måste du jobba in tiden - eller ta ledigt

Att bussen eller spårvagnen inte går är inget giltigt skäl för att inte fullgöra sin arbetsplikt. Det slår stadsledningskontoret i Göteborg fast i ett brev till stadens personalchefer, sedan de fått många frågor om vad som gäller efter tisdagens snökaos.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är klart att det är svårt i sådana här lägen, men vårt ställningstagande bygger på att arbetsgivaren inte har ansvar för hur personalen tar sig till jobbet. Vi följer helt enkelt de regler och avtal som finns, säger HR-direktör Karin Åström.

Detta innebär att de anställda som inte tog sig till jobbet måste arbeta in de missade timmarna eller ta ut ledighet i efterhand. I samband med den svåra snöstormen 1995 gjordes en annan bedömning.

– Då var var det risk att vistas utomhus och skolor fick stängas. Men den här gången hade det snöat under natten och det fanns ingen fara med att vara ute. Och alla stadens verksamheter var öppna som vanligt, säger Karin Åström.

Hon har dock full förståelse för att anställda kan känna besvikelse ilska över att tvingas ta ledigt eller jobba in tid.

– Jag har full och djup respekt för att det blir krångligt och vi gör vårt yttersta för att våra anställda inte ska komma i kläm. Vi har kloka chefer och jag har fullt förtroende för att de finner lösningar i samråd med sina anställda.

Även Partille kommun praktiserar samma regler som Göteborg.

- Vad jag förstår har alla kommuner i Göteborgsregionen tagit samma beslut. De anställda får ta ut flextid, arbeta igen förlorad arbetstid, ta en kompdag eller semester, säger Marie Gumabon, kommunikationschef i Partille kommun.

Även det privata näringslivet tillämpar samma regler som kommunerna.

- Det är inte aktuellt med löneavdrag utan det hanteras normalt sett med flextid, komptid eller tidbanker oavsett om det gäller medarbetare i produktion eller tjänstemän, uppger Stefan Elfström, presstalesman för Volvo Cars.

Vid Volvo Torslandaverken påverkades produktionen i tisdags av att många anställda inte kunde ta sig till jobbet i tid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.