Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Eva Kvist Östgren, Affärsutveckling Laddinfrastruktur, en del av Elektrifiering på ABB Sverige.

Smarta lösningar får elen att räcka till alla behov

Vi blir allt fler som kan och vill använda mer elektrisk utrustning och därmed ökar energibehovet. Ska vi kunna fortsätta bo på den här planeten måste vi se över hur vi tänker kring elanvändningen. Med innovativa lösningar kan vi bli mer energieffektiva och skapa en hållbar planet för oss att bo kvar på.

På ABBs affärsområde Elektrifiering arbetar man med allt sådant som är nödvändigt för att elektrifiera ett samhälle. Spektret av produkter och lösningar som säljs är brett och drivkraften finns i att leverera säker och resurseffektiv modern teknik till alla branscher.

– Då det mesta idag digitaliseras är våra tjänster viktiga för att hålla utrustningen och systemen uppdaterade med rätt mjukvara, säger Eva Kvist Östgren, Affärsutveckling Laddinfrastruktur, en del av Elektrifiering på ABB Sverige.

Ökat energibehov kräver moderna tekniklösningar

För att skapa goda förutsättningar för energianvändning måste de som planerar och bygger våra samhällen tänka långsiktigt och våga satsa på modern teknik och digitalisering. Vi vet att energibehovet kommer öka och att det kommer krävas mer flexibla lösningar för elnätet. Bland annat har ABB, som ledande aktör inom laddinfrastruktur, stöd för allt från elbilar till stadsbussar för både privata och offentliga miljöer. 

– Om vi ska nå uppsatta klimatmål och skapa attraktiva bostadsmiljöer med minskade bullernivåer och luftföroreningar måste flera olika parter i samhället gå samman och våga satsa på att utveckla, testa och implementera nya lösningar. Vi vet till exempel med säkerhet att antalet eldrivna fordon kommer att öka och behöver satsa på ett utbyggt nät av laddstationer och använda den förnyelsebara energin som vi har på ett klokt sätt. Jag tror också att vi kommer se mer av batterilager för att jämna ut effektbehoven ute i samhället, säger Eva.

Ett tryggt och balanserat energisystem

Om vi ska energianpassa hela samhällen krävs att vi tränar oss på hur den nya tekniken fungerar. Det gäller såväl stort som smått, exempelvis som att byta ut en vanlig glödlampa till LED-belysning eller att övergå från fossildrivna till eldrivna transporter och där lära oss hur vi på ett klokt sätt får effekten att räcka. Det gäller både när vi på hemmaplan laddar ett enskilt fordon – vs att köra tvättmaskinen och när vi i en stad ska ladda alla stadsbussar.

– Vi jobbar med teknik, algoritmer och digitala lösningar som hjälper oss att styra energianvändandet för att prioritera och optimera det som drivs av el rätt i både smarta hem och smarta städer, berättar Eva. 

Med moderna tekniklösningar kan vi anta utmaningen och förvandla idéer till handling för att täcka behoven som kommer från smarta städer och dess invånare. 

– Vi har kunskapen och är bra på att bygga hållbara samhällen som ska vara rena, tysta och hålla en hög tekniknivå, säger Eva.

Läs mer