Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Smörbrist i hyllorna

Svenskt smör ransoneras nu. Nya fettvanor gör att det dröjer flera veckor innan efterfrågan kan mättas.

De svenska konsumenterna är inte vana vid att deras favoritprodukter plötsligt tar slut. Irritationen har hörts i fikarummen och synts på nätets sociala forum i form av fotografier från soprena hyllor. GP Konsument åkte runt till en handfull butiker för att undersöka tillgången på svenskt smör.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hyllorna var mycket riktigt antingen helt länsade eller så fanns ett fåtal paket kvar. En av butikerna hade ransonering med max två paket per hushåll.

När kommer då det svenska smöret tillbaka på hyllorna?

– Inom några veckor ska det bli bättre, säger Arlas presschef, Claes Henriksson.

Han räknar med att produktionen ska återgå till det normala om tre-fyra veckor. För att klara efterfrågan har Arla tagit in grädde från framför allt Danmark och ställt om produktionen så att företaget kan använda mer svensk grädde till just smör.

Varför har ni inte lyckats möta efterfrågan?

– Försäljningen har ökat mer än beräknat. Vi har ökat produktionen men det räcker ändå inte till. I kombination med att mjölkproduktionen har minskat stadigt under de senaste 20 åren så har vi kommit till en gräns, säger Claes Henriksson.

Minskat med 15 procent

Mjölkproduktionen från de svenska mjölkbönderna har minskat med 15 procent under de senaste 20 åren. Samtidigt har andelen som använder det som handeln kallar fullfeta produkter, som smör och feta bredbara produkter, ökat kraftigt. Andelar har tagits från gruppen lättmargarin där försäljningen sedan 2006 mer än halverats.

Lennart Holmström, marknadsanalytiker på Svensk mjölk, tror att det beror på en naturlighetstrend där konsumenterna efterfrågar produkter som ligger närmare vad kon naturligt producerar.

– Vi har sett en markant ökning av grädde och fetare drickprodukter som mjölk och yoghurt. Den generella trenden är att folk väljer fetare mejeriprodukter och under de senaste två, tre åren är det en påtaglig ökning, säger han.

Siffrorna syns tydligt på den svenska smörexporten. Bara för fem år sedan exporterades nästan 25 000 ton svenskt smör. Sedan dess har exporten nästan kapats helt. Nu exporteras i princip inget smör, förutom under en period på försommaren, då de svenska korna mjölkar mycket mer.

– Beträffande exporten av smör så har en markant minskning skett hittills i år. Under perioden januari-juli 2010 exporterades 4 000 ton smör. Motsvarande siffror för i år var 1 100 ton, säger Lennart Holmström.

– Producenterna verkar inte ha varit beredda på den stora efterfrågan från konsumenterna trots att ökningen pågått under några år, säger han.

Har engagerat

Smörbristen har engagerat och medierna har inte varit sena att haka på. I går såldes tio paket smör på Tradera för 5 100 kronor. Säljaren var kvällsprogrammet Adam Live och vinnaren fick hämta ut sitt kap i direktsändning. Frågan är om det var den akuta smörbristen eller tiden i rampljuset som motiverade kilopriset på 1 020 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.