Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Slutet nära för Gaddafi?

Rykten om att Muammar Gaddafi är på på väg att lämna Libyen tog förnyad fart på lördagen. Med nyckelstäder i besittning och med fler avhopp från regimen spår de libyska rebellerna diktatorns snara fall.

– Vi har kontakt med personer i Gaddafis innersta krets. Allt pekar på att slutet är nära – om Gud vill, sade Mustafa Abdel Jalil, ledare för Nationella övergångsrådet (NTC), på en pressträff i rebellfästet Benghazi på lördagen.

– Jag tror att det blir ett katastrofalt slut för honom och hans innersta krets och jag tror att han kommer att orsaka katastrof i Tripoli. Och jag hoppas att jag har fel i mina spådomar, fortsatte Abdel Jalil.

I fredags sade rebellerna att de intagit den strategiska staden Zawiyah där det finns ett viktigt raffinaderi som försett Gaddafi-regimen med bränsle. Även staden Zlitan sägs nu vara i vara i rebellernas besittning.

På lördagen framkom också att Libyens oljeminister Omran Abukraa befann sig i Tunisien och att han, enligt nyhetsbyrån Reuters, inte återvänt inte till Libyen efter en tur till Italien.

Dessutom ska den förre libyske premiärministern Abdel Salam Jalloud, som råkade i onåd hos Gaddafi i mitten på 90-talet, har flytt från Tripoli till områden som är i rebellernas händer.

Rebellernas tv-kanal uppgav att Jalloud sagt: "Gaddafis regim är slut".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.