Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Slappt handslag en katastrof

Kom i tid, klä dig propert. Ett positivt första intryck på jobbintervjun är viktigt. Men ge inte intervjuaren "döda fisken".

– De tre första minuterna sätter man ett intryck som varar väldigt länge. Det absolut värsta är att ge ett handslag som känns som en död fisk eller en robothand, att flacka med blicken eller glömma bort intervjuarens namn, säger Elaine Bergqvist, retorikkonsult.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Malin Nilsson, rekryterare på bemanningsföretaget Poolia, håller med:

– Första intrycket är väldigt viktigt. Var lite framåt och inte alltför försiktig. Om man är sjabbigt klädd eller knappt tar i hand kan det ha stor betydelse för hur resten av intervjun går.

Förberedelser A och O

Inför intervjun kan det vara bra att gå tillbaka till jobbannonsen och din ansökan. Förbered lite nya svar, till exempel på frågan varför just du borde få jobbet. Dessutom är det bra att tänka igenom olika konkreta exempel att lyfta fram.

– Om arbetsgivaren till exempel skrev i annonsen att man bör vara anpassningsbar behöver du ge ett bra och konkret exempel på när du har varit anpassningsbar. Då blir arbetsgivaren ofta mer övertygad, säger Lotta Holme, rekryteringskonsult på Manpower.

Svåra frågor

En klassiskt svår intervjufråga är att berätta om sina starka och svaga sidor. Den positiva egenskapen ska gärna kunna kopplas till ett exempel på hur den egenskapen gör en till en bättre medarbetare.

Och att berätta om en svag sida hos sig själv är ofta ännu svårare. Det gäller att hitta en lagom negativ egenskap som också kan vändas till något positivt.

Det är bra att ställa frågor som visar att du har läst på om vad företaget sysslar med och att du vill veta mer om vad jobbet innebär. Men se till att dina svar inte blir för långa.

– Var inte ett monologmonster, säger Elaine Bergqvist.

Klä dig rätt

Se till att vara ute i god tid på intervjudagen så att du inte kommer in med andan i halsen. Generellt är det bra att inte ha för mycket smink, och att vara sparsam med smycken. Elaine Bergqvists tips är att titta på företagets hemsida hur personerna där är klädda.

Malin Nilsson tycker att man gärna får klä sig lite striktare än vanligt på intervjun.

– Det är bra om man märker att personen har ansträngt sig, säger hon.

/TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.