Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stora delar av avenyn hade mörklagts.

Släckt var det här

Vem släckte ljuset? Några var ovetande om manifestationen Earth Hour när delar av centrala Göteborg släcktes ned. Men Mona Svensson visste vad det handlade om.

Mona Svensson arbetar som lågstadielärare i Kortedala. Hon hade berättat för eleverna om den mörka timmen som skulle inträda mellan klockan 20.30 och 21.30 på lördagskvällen. Om manifestationen som skulle få alla att fundera över hur de hushåller med energin och vitsen med att vara klimatsmart.

GP träffar Mona Svensson på Götaplatsen. Konstmuseet och Poseidon ligger i mörker. Stearinljus som bildar en vacker formation, är de enda ljuspunkterna. De flämtande ljusen fungerar som en stämningshöjare.

Mona Svensson är på spaning efter mörkret.

- Jag blev glad när jag såg att utebelysningen vid Chalmers var släckt, säger hon. Det är ju en internationell manifestation och jag känner en global gemenskap.

Alla var inte lika medvetna. En kvinna har bråttom till ett avtalat möte.

- Oj, jag hade alldeles glömt bort den här manifestationen, säger hon innan hon skyndar vidare.

Avenyn låg i mörker och gatlamporna hade släckts från Parkgatan och uppåt. Liksom fasadbelysningen på Gustaf Adolfs torg. Där skedde nedsläckningen före utsatt tid. Ingemar Bäckström, barnbarnen Elias och Felix väntar på bussen tillsammans med Ingemar Bäckström från Strömstad.

- Alla kan göra något för att vi skall få ett bättre klimat, säger Ingemar Bäckström. Många bäckar små.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.